måndag 25 november 2024

inloggad som

AegirBio nära genombrott efter försenad CE-märkning

|  
|  

Diagnostikbolaget AegirBio går i dag ut med att de får CE-märkning på sitt covidsnabbtest efter att en oväntat utveckling försenade processen. Bolaget sitter i förhandlingar med ett antal större distributörer och söker samtidigt efter fler möjliga företagsförvärv.

Planen var att CE-märkningen skulle ha kommit redan under det första kvartalet, men i den andra rundan av testning hade sjukhuset de samarbetade med i England plötsligt inga patienter längre. Smittan i landet hade på grund av omfattande vaccinering gått ner kraftigt.

– Vi gick från att ha 60 patienter veckan till tre-fyra stycken, säger Martin Linde, vd för AegirBio till Rapidus

Det gjorde att hela processen försenades och inte kunde klaras av under första kvartalet som planerat. Bolaget fick hitta ett nytt sjukhus där det fortfarande fanns patienter.

Den nya märkningen innebär att covidtestet blir den första lanseringen där AegirBio tagit allt hela vägen. Aegirbios covidtest är salivbaserat, har en träffsäkerhet på 92 procent och ger svar inom tio minuter. CE-märkningen öppnar nu för att kunna sälja inte bara i Europa utan hela världen. Det blir det andra snabbtestet för covid som lanseras från Lund på kort tid, nyligen lanserade ZetaGene sitt på den skånska marknaden.

– Vi sitter i förhandlingar med ett antal relativt stora distributörer. Nästa steg är att skriva avtal och rulla ut det ordentligt, säger Martin Linde.

Vad är planen för det kommande året?

– Vi är i en kraftig tillväxtfas överhuvudtaget, det kommer att innebära anställningar och omstruktureringar. Vi är hela tiden ute och scoutar nya bolag. Vi ser att de förvärven vi gjort fungerar så nu kommer vi att titta på fler förvärv och kompletterande verksamheter.

Sedan AegirBios notering på First North förra sommaren har de förvärvat amerikanska Abreos Bioscience samt Lundabolagen Viraspec, Thyrolytics och LifeAssays.

Mette Carlbom

Diagnostikbolaget AegirBio går i dag ut med att de får CE-märkning på sitt covidsnabbtest efter att en oväntat utveckling försenade processen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.