lördag 27 april 2024

inloggad som

AegirBio nära genombrott efter försenad CE-märkning

|  
|  

Diagnostikbolaget AegirBio går i dag ut med att de får CE-märkning på sitt covidsnabbtest efter att en oväntat utveckling försenade processen. Bolaget sitter i förhandlingar med ett antal större distributörer och söker samtidigt efter fler möjliga företagsförvärv.

Planen var att CE-märkningen skulle ha kommit redan under det första kvartalet, men i den andra rundan av testning hade sjukhuset de samarbetade med i England plötsligt inga patienter längre. Smittan i landet hade på grund av omfattande vaccinering gått ner kraftigt.

– Vi gick från att ha 60 patienter veckan till tre-fyra stycken, säger Martin Linde, vd för AegirBio till Rapidus

Det gjorde att hela processen försenades och inte kunde klaras av under första kvartalet som planerat. Bolaget fick hitta ett nytt sjukhus där det fortfarande fanns patienter.

Den nya märkningen innebär att covidtestet blir den första lanseringen där AegirBio tagit allt hela vägen. Aegirbios covidtest är salivbaserat, har en träffsäkerhet på 92 procent och ger svar inom tio minuter. CE-märkningen öppnar nu för att kunna sälja inte bara i Europa utan hela världen. Det blir det andra snabbtestet för covid som lanseras från Lund på kort tid, nyligen lanserade ZetaGene sitt på den skånska marknaden.

– Vi sitter i förhandlingar med ett antal relativt stora distributörer. Nästa steg är att skriva avtal och rulla ut det ordentligt, säger Martin Linde.

Vad är planen för det kommande året?

– Vi är i en kraftig tillväxtfas överhuvudtaget, det kommer att innebära anställningar och omstruktureringar. Vi är hela tiden ute och scoutar nya bolag. Vi ser att de förvärven vi gjort fungerar så nu kommer vi att titta på fler förvärv och kompletterande verksamheter.

Sedan AegirBios notering på First North förra sommaren har de förvärvat amerikanska Abreos Bioscience samt Lundabolagen Viraspec, Thyrolytics och LifeAssays.

Mette Carlbom

Diagnostikbolaget AegirBio går i dag ut med att de får CE-märkning på sitt covidsnabbtest efter att en oväntat utveckling försenade processen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.