lördag 23 november 2024

inloggad som

Dansk miljöteknik expanderar internationellt

|  
|  

Efter investeringar på över 120 miljoner danska kronor försenades WattsUp Powers internationella expansion av pandemins resebegränsningar. Men i år och nästa år kommer bolagets teknik för lagring av grön energi att rullas ut i Danmark, Skandinavien, Tyskland och USA. 

WattsUp Power, med huvudkontor i Avedøre Holme 30 kilometer från Öresundsbrons avgiftsanläggning, fick 2019 den senaste investeringen på tre miljoner euro från det framgångsrika danska solcellföretaget Energi Innovation. Det kom på toppen av 100 miljoner danska kronor som fram till dess hade investerats i WattsUps svänghjulsteknik för energilagring.

– Planerna för 2020 har skjutits upp, inklusive en fabrik i USA, som vi inte kommer att sjösätta förrän tidigast i oktober i år. Realistiskt sett, antagligen inte förrän i början av 2022. Vi måste kunna resa fritt mellan våra anläggningar, det kan vi helt enkelt inte göra just nu, säger WattsUp Powers vd Martin Speiermann till Rapidus.

Bolaget beskriver sin svänghjulsteknik som ”i huvudsak ett mekaniskt batteri som lagrar kinetisk energi i en roterande massa”. Denna energi omvandlas sedan till elektrisk energi som direkt görs tillgänglig för användning.

– Vi håller också på att bygga en fabrik i Vejen på Jylland som kommer att vara klar i sommar. Våra maskiner tillverkas i Nederländerna, men underleverantörerna har problem med att testa maskinerna vid fabriken i Danmark. Vi räknar också med att ha den första fabriken i Tyskland i slutet av året. Den största utmaningen är återigen reseaktiviteterna som är besvärliga nu, säger Martin Speiermann.

WattsUp Power producerar redan i Avedøre Holme och det finns inget behov av mer kapitalanskaffning för expansionen i år. Förutom Energi Innovation, som äger 16 procent, finansieras verksamheten av band annat Eksportkreditfonden och Danske Bank. 

– Vår stora marknad för de kommande tre åren kommer att vara Skandinavien. Bland annat med snabb laddning av passagerarfärjor och avlastning av toppbelastningar på tågnätet. Vi har precis fått en order på elektrifiering av Scandlines nya färja, Prinsessan Benedicte, som ska segla på Rødby-Puttgarten, säger Martin Speiermann.

Keld Broksø

Efter investeringar på över 120 miljoner danska kronor försenades WattsUp Powers internationella expansion av pandemins resebegränsningar. Men i år och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.