fredag 22 november 2024

inloggad som

Cochlearitys nyemission övertecknad

|  
|  

Malmöbolaget Cochlearity, som utvecklar hjälpmedel för människor som lider av tinnitus, fick in 6,6 miljoner kronor i sin nyemission. Målet var fem miljoner och de extra pengarna innebär att den planerade emissionen efter nyår ställs in. I stället siktar företaget på att börsnotera sig under senvåren.

– Man börjar ju i sitt eget nätverk med personer som investerat i vår typ av bolag tidigare, men informationen tenderar att få fötter så flera investerare kontaktade oss. Kostnaderna för utveckling har blivit avsevärt lägre än vi räknat med. Därför klarar vi oss utan den planerade emissionen efter nyår, säger Cochlearitys vd Fredrik Westman till Rapidus.

Nästa steg i kapitaliseringen av Cochlearity blir därmed att förbereda för en börsnotering i april eller maj. Fredrik Westman säger att målet är att notera sig på First North.

– Vi är ett internationellt bolag från början och ska verka för personer med tinnitus i hela Europa, då stärker vi vårt case om vi finns på en av Nasdaqs listor. Redan nu vet vi att europeiska aktörer inom hörselhjälpmedel har koll på oss, säger han.

Cochlearitys behandlingsmetod bygger på att ljud med vitt brus skickas in i skallbasen, som används som högtalare. Det är en etablerad vetenskaplig metod för att lindra tinnitus, men företaget har tagit fram en enhet som kan placeras bakom öronen så att behandling kan göras under dygnets alla timmar. Enligt planen ska produkten få medicinteknisk CE-märkning i december 2021 och börja säljas i januari 2022.

– Vår målsättning är ganska modest, att sälja 3.000 enheter under 2022. Lågt räknat behöver 360.000 personer i Europa hjälpmedel och många av dem har det redan. Vi kan komma att justera volymen efter vår pre-sale som planeras starta våren 2021, men vi har bestämt 3.000 för att vi är övertygade om att vi kan sälja så många, säger Fredrik Westman.

Förutom av Fredrik Westman själv ägs majoriteten av företaget av grundarna Peter Arndt, Ali Jehanfard och Arash Golshenas. De tre sistnämnda äger och driver produktutvecklingsbolaget OIM Sweden.

Niclas Lindstrand

Malmöbolaget Cochlearity, som utvecklar hjälpmedel för människor som lider av tinnitus, fick in 6,6 miljoner kronor i sin nyemission. Målet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Bittert slut för Duearity

    Tinnitusbolaget Duearity lämnade i förra veckan in sin konkursansökan. Men grundarna vägrar ge upp. I ett öppet brev som Rapidus fått ta del av riktar de osande kritik mot “bebisinvesterare” och “troll”. “Sverige är sämst i världen”, skriver de.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.