fredag 10 maj 2024

inloggad som

Cochlearitys nyemission övertecknad

|  
|  

Malmöbolaget Cochlearity, som utvecklar hjälpmedel för människor som lider av tinnitus, fick in 6,6 miljoner kronor i sin nyemission. Målet var fem miljoner och de extra pengarna innebär att den planerade emissionen efter nyår ställs in. I stället siktar företaget på att börsnotera sig under senvåren.

– Man börjar ju i sitt eget nätverk med personer som investerat i vår typ av bolag tidigare, men informationen tenderar att få fötter så flera investerare kontaktade oss. Kostnaderna för utveckling har blivit avsevärt lägre än vi räknat med. Därför klarar vi oss utan den planerade emissionen efter nyår, säger Cochlearitys vd Fredrik Westman till Rapidus.

Nästa steg i kapitaliseringen av Cochlearity blir därmed att förbereda för en börsnotering i april eller maj. Fredrik Westman säger att målet är att notera sig på First North.

– Vi är ett internationellt bolag från början och ska verka för personer med tinnitus i hela Europa, då stärker vi vårt case om vi finns på en av Nasdaqs listor. Redan nu vet vi att europeiska aktörer inom hörselhjälpmedel har koll på oss, säger han.

Cochlearitys behandlingsmetod bygger på att ljud med vitt brus skickas in i skallbasen, som används som högtalare. Det är en etablerad vetenskaplig metod för att lindra tinnitus, men företaget har tagit fram en enhet som kan placeras bakom öronen så att behandling kan göras under dygnets alla timmar. Enligt planen ska produkten få medicinteknisk CE-märkning i december 2021 och börja säljas i januari 2022.

– Vår målsättning är ganska modest, att sälja 3.000 enheter under 2022. Lågt räknat behöver 360.000 personer i Europa hjälpmedel och många av dem har det redan. Vi kan komma att justera volymen efter vår pre-sale som planeras starta våren 2021, men vi har bestämt 3.000 för att vi är övertygade om att vi kan sälja så många, säger Fredrik Westman.

Förutom av Fredrik Westman själv ägs majoriteten av företaget av grundarna Peter Arndt, Ali Jehanfard och Arash Golshenas. De tre sistnämnda äger och driver produktutvecklingsbolaget OIM Sweden.

Niclas Lindstrand

Malmöbolaget Cochlearity, som utvecklar hjälpmedel för människor som lider av tinnitus, fick in 6,6 miljoner kronor i sin nyemission. Målet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen