tisdag 5 december 2023

inloggad som

Cochlearitys nyemission övertecknad

|  
|  

Malmöbolaget Cochlearity, som utvecklar hjälpmedel för människor som lider av tinnitus, fick in 6,6 miljoner kronor i sin nyemission. Målet var fem miljoner och de extra pengarna innebär att den planerade emissionen efter nyår ställs in. I stället siktar företaget på att börsnotera sig under senvåren.

– Man börjar ju i sitt eget nätverk med personer som investerat i vår typ av bolag tidigare, men informationen tenderar att få fötter så flera investerare kontaktade oss. Kostnaderna för utveckling har blivit avsevärt lägre än vi räknat med. Därför klarar vi oss utan den planerade emissionen efter nyår, säger Cochlearitys vd Fredrik Westman till Rapidus.

Nästa steg i kapitaliseringen av Cochlearity blir därmed att förbereda för en börsnotering i april eller maj. Fredrik Westman säger att målet är att notera sig på First North.

– Vi är ett internationellt bolag från början och ska verka för personer med tinnitus i hela Europa, då stärker vi vårt case om vi finns på en av Nasdaqs listor. Redan nu vet vi att europeiska aktörer inom hörselhjälpmedel har koll på oss, säger han.

Cochlearitys behandlingsmetod bygger på att ljud med vitt brus skickas in i skallbasen, som används som högtalare. Det är en etablerad vetenskaplig metod för att lindra tinnitus, men företaget har tagit fram en enhet som kan placeras bakom öronen så att behandling kan göras under dygnets alla timmar. Enligt planen ska produkten få medicinteknisk CE-märkning i december 2021 och börja säljas i januari 2022.

– Vår målsättning är ganska modest, att sälja 3.000 enheter under 2022. Lågt räknat behöver 360.000 personer i Europa hjälpmedel och många av dem har det redan. Vi kan komma att justera volymen efter vår pre-sale som planeras starta våren 2021, men vi har bestämt 3.000 för att vi är övertygade om att vi kan sälja så många, säger Fredrik Westman.

Förutom av Fredrik Westman själv ägs majoriteten av företaget av grundarna Peter Arndt, Ali Jehanfard och Arash Golshenas. De tre sistnämnda äger och driver produktutvecklingsbolaget OIM Sweden.

Niclas Lindstrand

Malmöbolaget Cochlearity, som utvecklar hjälpmedel för människor som lider av tinnitus, fick in 6,6 miljoner kronor i sin nyemission. Målet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.