lördag 7 september 2024

inloggad som

34orna: Asgard Therapeutics första investeringsrunda

|  
|  

Lundabolaget Asgard Therapeutics förhandlar med internationella riskkapitalister och planerar att stänga sin första riskkapitalrunda under nästa år. Pengarna ska finansiera den första delen av den pre-kliniska utvecklingen av bolagets teknik för omprogrammering av cancerceller. Hela den pre-kliniska fasen beräknas kosta totalt 12 miljoner euro.

–Vi diskuterar med europeiska riskkapitaliser, inklusive skandinaviska och även några amerikanska. Det är viktigt för Asgard att attrahera investerare med rätt nätverk och know-how som kan hjälpa oss i utvecklingen men öven med finansiell kapacitet att följa med under nästa steg i utvecklingen, säger Fábio Rosa, medgrundare på Asgard och doktorand vid LU:s avdelning för molekylärmedicin och genterapi.

Han är också en av 34orna som Rapidus och PwC presenterade förra veckan. Bolaget startade han tillsammans med forskarkollegorna Filipe Pereira och Cristiana Pires som också är knutna till avdelningen vid Lunds universitet. Trion är från Portugal och började sin forskning kring omprogrammering av celler på Universidade de Coimbra.

Den första tillämpningen som de nu satsar på är att programmera om cancerceller för att effektivisera immunterapibehandlingar. Väldigt förenklat handlar det om att göra cancercellerna till tydliga måltavlor för immunförsvaret. Tekniken är patentsökt i Europa och de väntar sig ett godkännande nästa år.

Intresset för trions rön har varit stort, både bland akademiker, kliniska utövare, investerare och läkemedelsbolag som identifierats som potensiella partners i framtiden. Hittills har de finansierat verksamheten genom stöd och bidrag från bland annat EU:s Horizon 2020, Vinnova, LU Holding och andra europeiska stödorgan. Men med en färdig konceptvalidering är det nu dags att bjuda in investerarna som väntat vid dörren.

– Vi kan demonstrera effekt på över 50 olika cancerceller hos möss och människor. Samtidigt har vi kommit en bit med affärsutvecklingen, vi har planer för produktionen och regulatoriska frågor och har hela tiden haft riskkapitalisternas intresse. Vi är ju verkligen inte ett bolag med bara en tillgång, vår projekt-pipeline med möjliga tillämpningar för vår forskning är väldigt djup, säger Fábio Rosa.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Asgard Therapeutics förhandlar med internationella riskkapitalister och planerar att stänga sin första riskkapitalrunda under nästa år. Pengarna ska finansiera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Nytt kapital ska ta Medvasc till USA-godkännande

    Medicinteknikbolaget Medvasc söker 25 miljoner kronor i en ny runda. Siktet är fortsatt inställt på USA och pengarna ska räcka fram till ett marknadsgodkännande.

  • Ny vd ska få fart på Vibrosense

    Den senaste nyemissionen gav bara hälften av det önskade kapitalet. Men Medeonbolaget Vibrosense ger inte upp. I dagarna tillträder den nya vd:n Tarik Cengiz som ska se till att pengarna räcker för att ta bolaget i mål.

  • Ännu mer kapital till skånsk life science

    Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
    företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

  • Miljarder i Medeonbolagen

    Medeonbolagen, med Swedencare i spetsen, redovisar omsättningsrekord. Det får chefen för företagsparken, Ulf G Andersson, att jubla och planera för en rejäl expansion i samband med ombyggnaden av Malmös sjukhusområde.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Avtalen haglar in men aktiekursen faller

    Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

  • Nya tunga namn till Smiles styrelse

    Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.

  • Nytt Smile-bolag ger järnet

    Ironic Biotech utvecklar en helt ny form av lättupptagligt järn. Siktet är inställt på den lukrativa livsmedelsmarknaden och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.