lördag 23 november 2024

inloggad som

Kaffeåtervinnare ska ta in 10 miljoner euro

|  
|  

I oktober lyckades en grön bioteknik-startup som återvinner kaffesump, Kaffe Bueno, ta in 1,1 miljoner euro från markanta investerare. Men innan expansionen i produktion och flera nya anställda är på plats har företaget börjat arbeta med ett betydligt större kapitaltillskott. Nästa år ska de ta in tio miljoner euro för att erövra Sverige och resten av europeiska marknaden. 

– Vi inleder kapitaljakten på allvar 2021 och förväntar oss att tillskottet är på plats 2022, säger medgrundaren Camilo José Fernandez Schembri till Rapidus. 

Kaffe Bueno har utvecklat en metod för att omvandla massor med kaffesump, som samlas in på kontor, kaféer och hotell, till exempelvis hälsoprodukter, glutenfritt mjöl eller olja till schampo och fuktkräm. Ambitionerna är höga bland de tre colombianska grundarna efter att framstående investerare, inklusive finska riskkapitalfonden Pinc, danska statens Vækstfonden och The Yield Lab, investerat 1,1 miljoner euro i bolaget. I produktionen har Kaffe Bueno fått hjälp av Teknologisk Institut och Danmarks Tekniske Universitet. 

Trion har drivit företaget i Köpenhamn i fyra år efter att de stött på danska studenter under studietiden i London. De lockades av Danmarks investeringar i cirkulär ekonomi, tillgången till investerare och möjligheterna att expandera i Sverige och resten av den skandinaviska marknaden, liksom Tyskland och Sydeuropa.

Keld Broksø

I oktober lyckades en grön bioteknik-startup som återvinner kaffesump, Kaffe Bueno, ta in 1,1 miljoner euro från markanta investerare. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.