onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Corona bromsar Enjays utlandsexpansion

|  
|  

Med ett nyinvigt kontor i Nederländerna har miljöteknikbolaget Enjays utlandssatsning börjat bära frukt. Utöver den planerade expansionen i Europa börjar förfrågningar ramla in från andra världsdelar. Men pandemin bromsar flera projekt och nu anpassar bolaget affärsmodellen efter krisen.

Enjay har bland annat fått förfrågningar från en hamburgerkedja i USA med cirka 2.500 restauranger, samt från en japansk kedja med cirka 900 restauranger.

– Vi märkte en omedelbar effekt på vår internationella satsning. Branschen har väntat på den här tekniken i decennier och många säger ”Är det sant, har ni äntligen löst det?”, säger Klas Oskarsson, kommunikationsansvarig på Enjay.

Bolagets patenterade teknik för energieffektivisering – som återvinner energi ur restaurangventilation – används bland annat av Stena Fastigheter, Vasakronan och på alla nya Burger King-restauranger som byggs i Skandinavien.

Under året har Enjay rullat ut tekniken i Europa och lyckats sluta nya samarbetsavtal flera länder. I Italien, Polen och Finland har de nya avtal med olika distributörer, i Tyskland samarbetar de teknikkonsultföretaget Emutech och i Frankrike med energibolaget Engie.

Men samtidigt som utlandsexpansionen tog fart bröt coronapandemin ut på riktigt. Flera av byggprojekten som Enjay var inblandade i har skjutits på framtiden och nu har bolaget genomfört korttidspermitteringar. Dessutom modifieras affärsplanen efter krisens förutsättningar.

– Vi håller på att ta fram en lösning där vi delar besparingarna med kunden i stället för att ta betalt som vanligt. Krisen har ju slagit hårt mot våra kunder, så för att fastighetsägare och restauranger ska ha råd att installera vårt system kommer vi börja ta betalt i efterhand via deras minskade kostnader, säger Klas Oskarsson.

Emiliano Strauss

Med ett nyinvigt kontor i Nederländerna har miljöteknikbolaget Enjays utlandssatsning börjat bära frukt. Utöver den planerade expansionen i Europa börjar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Så ska Enjay skala upp

    Dags för ett nytt avsnitt av vår podd, som numera är en vodd: Lejonkulan. I det nya avsnittet gästas vi […]

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.