fredag 22 november 2024

inloggad som

Danskt miljöteknikbolag listas på First North

Rapidus har senaste veckan rapporterat om att flera Öresundsbolag skjuter på sina noteringsplaner. Några som inte gjort det är danska Waturu, som nu tar in nära 18 miljoner danska kronor inför noteringen på Nasdaq First North Danmark i maj. Emissionen övertecknades med 245 procent.

– Vi tar in kapital för att starta en automatiserad produktion i södra Danmark. Vi har utvecklat en högeffektiv, decentraliserad och tanklös vattenvarmare. Den sparar energi och vatten, säger vd Toke Reedtz.

Waturus teknik renar även vattnet från bakterier. Kommersiellt fokus ligger främst på kontorsbyggnader och institutioner, men bolaget har även utvecklat en större enhet för industrin. Ett distributionsavtal med Saint-Gobain finns på plats och målet är initialt att sälja 25.000 enheter de kommande tre åren. Waturu grundades 2016, sysselsätter sex personer och har kontor i jylländska Vejle.

Tidigare i år gick även danska mjukvarubolaget Konsolidator till First North Danmark. Bolagen är de enda som noterat sig på den danska listan hittills i år, att jämföra med i fjol då totalt nio bolag noterade sig. Sammanlagt är 140 bolag listade på First North Danmark.

Rapidus har tidigare rapporterat att flera skånska företag valt att skjuta sina börsplaner på framtiden, liksom danska Cytovac. Någon generell utveckling mot att färre söker sig till börsen går dock inte att se i Danmark, enligt Oscar Ahlgren, vd på Västra Hamnen Corporate Finance, som arbetar med börsintroduktioner både i Sverige och Danmark.

– Den danska marknaden är mycket mindre och har inte alls haft samma konkurrens om investerarna som den svenska haft de senaste åren.

Emily Binks
Niclas Lindstrand

Rapidus har senaste veckan rapporterat om att flera Öresundsbolag skjuter på sina noteringsplaner. Några som inte gjort det är danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Börsfallet: ”Osäkerheten har ökat igen”

    Det senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.