måndag 20 maj 2024

inloggad som

Danskt miljöteknikbolag listas på First North

Rapidus har senaste veckan rapporterat om att flera Öresundsbolag skjuter på sina noteringsplaner. Några som inte gjort det är danska Waturu, som nu tar in nära 18 miljoner danska kronor inför noteringen på Nasdaq First North Danmark i maj. Emissionen övertecknades med 245 procent.

– Vi tar in kapital för att starta en automatiserad produktion i södra Danmark. Vi har utvecklat en högeffektiv, decentraliserad och tanklös vattenvarmare. Den sparar energi och vatten, säger vd Toke Reedtz.

Waturus teknik renar även vattnet från bakterier. Kommersiellt fokus ligger främst på kontorsbyggnader och institutioner, men bolaget har även utvecklat en större enhet för industrin. Ett distributionsavtal med Saint-Gobain finns på plats och målet är initialt att sälja 25.000 enheter de kommande tre åren. Waturu grundades 2016, sysselsätter sex personer och har kontor i jylländska Vejle.

Tidigare i år gick även danska mjukvarubolaget Konsolidator till First North Danmark. Bolagen är de enda som noterat sig på den danska listan hittills i år, att jämföra med i fjol då totalt nio bolag noterade sig. Sammanlagt är 140 bolag listade på First North Danmark.

Rapidus har tidigare rapporterat att flera skånska företag valt att skjuta sina börsplaner på framtiden, liksom danska Cytovac. Någon generell utveckling mot att färre söker sig till börsen går dock inte att se i Danmark, enligt Oscar Ahlgren, vd på Västra Hamnen Corporate Finance, som arbetar med börsintroduktioner både i Sverige och Danmark.

– Den danska marknaden är mycket mindre och har inte alls haft samma konkurrens om investerarna som den svenska haft de senaste åren.

Emily Binks
Niclas Lindstrand

Rapidus har senaste veckan rapporterat om att flera Öresundsbolag skjuter på sina noteringsplaner. Några som inte gjort det är danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.