torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Investeraren: Sol Voltaics utvecklades inte som planerat

|  ,
|  

Förra veckan rapporterade Rapidus att Lundabolaget Sol Voltaics, 2016 års Rapidusföretag, begärts i konkurs och dess 50-tal anställda varslats. Nu uttalar sig en av bolagets tunga investerare, Industrifonden, om varför kapitaltillförseln stoppades.

– Vi investerar i bolag med väldigt hög potential och risk, det är vår affärsmodell och ibland går det inte som tänkt. Sol Voltaics utvecklades inte i den takt som planerats och inom det här området krävs det väldigt stora summor pengar. Ägarkonsortiet ville därför hitta en ny partner som kunde gå in med nytt kapital, men när det inte gick så fick vi dra i bromsen, säger Per Anell, investeringsansvarig på Industrifonden och styrelsemedlem i Sol Voltaics.

Precis som bolagets vd Erik Smith ser han dock fortfarande stor potential i bolagets teknik, men att det behövs nya, smalare tillämpningsområden med snabbare väg till marknaden.

– Teamet är i världsklass och tekniken som utvecklats är väldigt intressant. Det finns mycket man skulle kunna göra och vi hoppas verkligen att man lyckas spinna vidare på detta, säger Per Anell.

Delar du vd:s bild om att investeringsviljan för framtidstekniker, med lång och dyr utveckling, är lägre idag än när Sol Voltaics grundades?

– Jag skulle säga att den allmänna trenden är att det finns mer intresse för deep tech. Enklare mjukvarubolag som många springer på blir till exempel väldigt högt prissatta. Därför söker många mer uthålliga investerare som vi efter bolag med djupare teknikinnehåll, men oavsett så vill man se framsteg och inte investera utan en tydlig och trovärdig plan.

Emiliano Strauss

Förra veckan rapporterade Rapidus att Lundabolaget Sol Voltaics, 2016 års Rapidusföretag, begärts i konkurs och dess 50-tal anställda varslats. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.