fredag 18 oktober 2024

inloggad som

DTU-avknoppning rullar ut trafikljus för elförbrukning

Bostadsområdet Svalin i Roskilde är med i ett forskningsprojekt på Danmarks Tekniska Universitet där gatljusen ändrar färg beroende på hur klimatvänlig elproduktionen är. Efter en rad tester är meningen att det ska rullas ut till hela kommuner – även i Sverige.

– Vi har bildat ett bolag, We Own You, som fått forskningstöd på en miljon danska kronor. Tanken är att utvidga projektet och se om vi kan få folk att använda el vid rätt tillfällen, säger Pierre-Elouan Réthoré, seniorforskare vid DTU:s institut för vindkraft.

Idén är relativt enkel: I Svalin har forskarna byggt speciella gatlyktor på gångbanorna mellan husen. Gatlyktorna skiftar färg som trafikljus, mellan rött, gult och grönt, beroende på om strömmen i elnätet just då produceras av sol- och vindkraft eller med förbränning av fossila bränslen. Tanken är att invånarna till exempel ska vänta med att ladda sin elbil tills gatlyktorna lyser grönt.

Pierre-Elouan Réthoré bor själv i Svalin, där alla 20 hus har solceller på taket. Gatlamporna är kopplade till ett datorprogram som hämtar information om andelen grön energi i elnätet samtidigt som det registrerar hur mycket energi solcellerna producerar.

– Vi hoppas att vi om ett år har tillräckligt mycket data för att visa att gatlampornas ljus ändrar folks beteende. Flera företag har redan kontaktat oss för att de vill vara med och vi hoppas få kommuner engagerade – inte minst i Sverige, säger Pierre-Elouan Réthoré.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Bostadsområdet Svalin i Roskilde är med i ett forskningsprojekt på Danmarks Tekniska Universitet där gatljusen ändrar färg beroende på hur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.