torsdag 29 februari 2024

inloggad som

DTU-avknoppning rullar ut trafikljus för elförbrukning

Bostadsområdet Svalin i Roskilde är med i ett forskningsprojekt på Danmarks Tekniska Universitet där gatljusen ändrar färg beroende på hur klimatvänlig elproduktionen är. Efter en rad tester är meningen att det ska rullas ut till hela kommuner – även i Sverige.

– Vi har bildat ett bolag, We Own You, som fått forskningstöd på en miljon danska kronor. Tanken är att utvidga projektet och se om vi kan få folk att använda el vid rätt tillfällen, säger Pierre-Elouan Réthoré, seniorforskare vid DTU:s institut för vindkraft.

Idén är relativt enkel: I Svalin har forskarna byggt speciella gatlyktor på gångbanorna mellan husen. Gatlyktorna skiftar färg som trafikljus, mellan rött, gult och grönt, beroende på om strömmen i elnätet just då produceras av sol- och vindkraft eller med förbränning av fossila bränslen. Tanken är att invånarna till exempel ska vänta med att ladda sin elbil tills gatlyktorna lyser grönt.

Pierre-Elouan Réthoré bor själv i Svalin, där alla 20 hus har solceller på taket. Gatlamporna är kopplade till ett datorprogram som hämtar information om andelen grön energi i elnätet samtidigt som det registrerar hur mycket energi solcellerna producerar.

– Vi hoppas att vi om ett år har tillräckligt mycket data för att visa att gatlampornas ljus ändrar folks beteende. Flera företag har redan kontaktat oss för att de vill vara med och vi hoppas få kommuner engagerade – inte minst i Sverige, säger Pierre-Elouan Réthoré.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Bostadsområdet Svalin i Roskilde är med i ett forskningsprojekt på Danmarks Tekniska Universitet där gatljusen ändrar färg beroende på hur […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.