tisdag 19 augusti 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nya fabriker ska ge sexfaldigad produktion för Oatly

Årets omsättning från havrebaserade livsmedel kommer att nå över en miljard kronor, med marginal, uppger Oatlys vd Toni Petersson för Rapidus. Vid sidan av den pågående uppskalningen av Landskronafabriken har bolaget därför börjat bygga nya produktionsenheter i Holland och USA.

Hemmamarknaden är fortfarande störst för Oatly, Sverige står för uppåt 37 procent av omsättningen. Enligt Toni Petersson ökar försäljningen kraftigt även i Storbritannien, Finland och USA. Oatlys nettoomsättning var förra året 645 miljoner kronor, en ökning med 34 procent från året innan, med ett tiotal miljoner i negativt rörelseresultat. I år räknar Toni Petersson med en 70-procentig omsättningsökning.

– Vi expanderar kraftigt, bygger nya fabriker och kommer därför att ha negativt resultat ett par år framöver. Men bolaget har en underbyggd lönsamhet och ägarna skjuter till det kapital som behövs, säger han.

Oatly har runt 200 anställda i Sverige och 70 i London, Berlin, New York, Shanghai och Hongkong. Huvudkontoret finns i Malmö, och produktionen av havrebas sker i dag endast i Landskronafabriken, vars utbyggnad kommer att vara klar i januari. Där sker också utvecklingen. När de nya fabrikerna står klara om några år kommer bolagets produktionskapacitet vara cirka sex gånger större än i dag.

Oatly har även tredjepartproducenter i bland annat Sverige, Tyskland och Finland, uppger Toni Petersson.

Bolaget grundades 1992. Tekniken för att producera havrelivsmedlen, som ersätter mejeriprodukter, knoppades av från Lunds universitet av Rickard Öste. I ägarskaran finns belgiska riskkapitalbolaget Verlinvest, kinesiska dagligvarujätten China Resources, Industrifonden, Östersjöstiftelsen, Pågengruppen, grundarna, privatpersoner och anställda.

Elisabet Ottosson

Årets omsättning från havrebaserade livsmedel kommer att nå över en miljard kronor, med marginal, uppger Oatlys vd Toni Petersson för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nytt huvud rullar i Careium

    Careiums vd Christian Walén lämnar med omedelbar verkan. Beskedet kom igår kväll, mindre än tre månader efter att trygghetslarmsbolaget sparkat sin styrelseordförande.

  • Förlusten minskar för Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har det fortsatt tufft och avyttrar flera dotterbolag. Men vd Martin Hansson tycker att läget är bättre nu jämfört med i fjol.

  • Sjöbergska gör förvärv

    Sjöbergska Huset i Malmö förvärvar byrån Kind, eller We are Kind som det Malmöbaserade bolaget heter. Efter förvärvet räknar koncernen med att omsätta över 50 miljoner kronor i år.


  • Hänt i vecka 30

    Lite halvdana siffror rapporterades från Oatly, Swedencare och Alfa Laval i förra veckan. Men två av tre ser det som mellankvartal och räknar med att det tar sig under resten av året.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.