torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nya fabriker ska ge sexfaldigad produktion för Oatly

Årets omsättning från havrebaserade livsmedel kommer att nå över en miljard kronor, med marginal, uppger Oatlys vd Toni Petersson för Rapidus. Vid sidan av den pågående uppskalningen av Landskronafabriken har bolaget därför börjat bygga nya produktionsenheter i Holland och USA.

Hemmamarknaden är fortfarande störst för Oatly, Sverige står för uppåt 37 procent av omsättningen. Enligt Toni Petersson ökar försäljningen kraftigt även i Storbritannien, Finland och USA. Oatlys nettoomsättning var förra året 645 miljoner kronor, en ökning med 34 procent från året innan, med ett tiotal miljoner i negativt rörelseresultat. I år räknar Toni Petersson med en 70-procentig omsättningsökning.

– Vi expanderar kraftigt, bygger nya fabriker och kommer därför att ha negativt resultat ett par år framöver. Men bolaget har en underbyggd lönsamhet och ägarna skjuter till det kapital som behövs, säger han.

Oatly har runt 200 anställda i Sverige och 70 i London, Berlin, New York, Shanghai och Hongkong. Huvudkontoret finns i Malmö, och produktionen av havrebas sker i dag endast i Landskronafabriken, vars utbyggnad kommer att vara klar i januari. Där sker också utvecklingen. När de nya fabrikerna står klara om några år kommer bolagets produktionskapacitet vara cirka sex gånger större än i dag.

Oatly har även tredjepartproducenter i bland annat Sverige, Tyskland och Finland, uppger Toni Petersson.

Bolaget grundades 1992. Tekniken för att producera havrelivsmedlen, som ersätter mejeriprodukter, knoppades av från Lunds universitet av Rickard Öste. I ägarskaran finns belgiska riskkapitalbolaget Verlinvest, kinesiska dagligvarujätten China Resources, Industrifonden, Östersjöstiftelsen, Pågengruppen, grundarna, privatpersoner och anställda.

Elisabet Ottosson

Årets omsättning från havrebaserade livsmedel kommer att nå över en miljard kronor, med marginal, uppger Oatlys vd Toni Petersson för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.