lördag 24 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LTH-avknoppning ska säkra koden i uppkopplade prylar

Tillsammans med bland andra Axis och Ericsson har en grupp LTH-forskare ägnat tre år åt att utveckla verktyg som skyddar mjukvaran i uppkopplade prylar mot oönskade intrång. I nybildade Mincbolaget Debricked hoppas de ta tekniken till marknaden.

Bakgrunden till Debricked är att mjukvaran i uppkopplade prylar i hög grad byggs med öppen källkod – mest känt är kanske operativsystemet Android som i dag används i allt från klockor till bilar. Att den öppna källkoden är så spridd gör den också till ett mer frestande mål för hackare, menar Debrickeds vd Daniel Wisenhoff.

Han arbetade tidigare som forskarassistent på Seconds, ett treårigt projekt på LTH som syftade till att automatisera hanteringen av säkerhetsuppdateringar till koden i uppkopplade prylar. Resultatet håller Debricked nu på att kommersialisera. Bolagets mjukvara håller koll på vilken öppen källkod som finns i användarens olika produkter och jämför detta mot upptäckta fall av sårbarhet som nämnts i exempelvis publika databaser, nyhetsartiklar eller på obskyra diskussionsforum för kodare.

– Det är rätt mycket automatiserad språkigenkänning och artificiell intelligens som krävs för att förstå och hantera all information om sårbarhet, säger Daniel Wisenhoff.

I nästa steg hjälper Debricked till att prioritera mellan säkerhetshoten och bedöma hur kritiska de är. Likaså kan systemet automatiskt leta efter eventuella lösningar på problemet som redan beskrivits på nätet.

Av Seconds 18 miljoner kronor i budget kom ungefär hälften från Vinnova och resten i form av arbetsinsatser från en rad industriparter. Utöver Axis och Ericsson handlar det bland annat om Lundabaserade Sensative och noterade Malmöföretaget Advenica. Det är bland dessa industriparter som Daniel Wisenhoff siktar på att få de första kunderna.

– Vi genomför pilottester nu under hösten och hoppas sätta första affärerna kring årsskiftet, säger han.

Konkurrensen är inte att leka med, bland spelarna på marknaden finns Nasdaqnoterade IT-jätten Synopsys. Enligt Daniel Wisenhoff riktar sig konkurrenterna dock främst mot storföretag medan Debricked även ska försöka fånga små- och medelstora företag genom att förpacka mjukvaran som en abonnemangstjänst där enklaste varianten är gratis.

Debricked sysselsätter i dag fem personer med planen att bli dubbelt så många till våren. I slutet av våren gick LU Holding in som extern finansiär men för att klara expansionen hoppas Debricked även få affärsänglar på kroken.

Utöver Daniel Wisenhoff står Oscar Reimer och LTH-forskaren Martin Hell som grundare till Debricked. InRivers tidigare vd Niclas Mollin och QGroups vd Jon Carvell är på väg att kliva in som externa styrelseledamöter.

Erik Olausson

Tillsammans med bland andra Axis och Ericsson har en grupp LTH-forskare ägnat tre år åt att utveckla verktyg som skyddar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.