söndag 3 december 2023

inloggad som

LTH-avknoppning ska säkra koden i uppkopplade prylar

Tillsammans med bland andra Axis och Ericsson har en grupp LTH-forskare ägnat tre år åt att utveckla verktyg som skyddar mjukvaran i uppkopplade prylar mot oönskade intrång. I nybildade Mincbolaget Debricked hoppas de ta tekniken till marknaden.

Bakgrunden till Debricked är att mjukvaran i uppkopplade prylar i hög grad byggs med öppen källkod – mest känt är kanske operativsystemet Android som i dag används i allt från klockor till bilar. Att den öppna källkoden är så spridd gör den också till ett mer frestande mål för hackare, menar Debrickeds vd Daniel Wisenhoff.

Han arbetade tidigare som forskarassistent på Seconds, ett treårigt projekt på LTH som syftade till att automatisera hanteringen av säkerhetsuppdateringar till koden i uppkopplade prylar. Resultatet håller Debricked nu på att kommersialisera. Bolagets mjukvara håller koll på vilken öppen källkod som finns i användarens olika produkter och jämför detta mot upptäckta fall av sårbarhet som nämnts i exempelvis publika databaser, nyhetsartiklar eller på obskyra diskussionsforum för kodare.

– Det är rätt mycket automatiserad språkigenkänning och artificiell intelligens som krävs för att förstå och hantera all information om sårbarhet, säger Daniel Wisenhoff.

I nästa steg hjälper Debricked till att prioritera mellan säkerhetshoten och bedöma hur kritiska de är. Likaså kan systemet automatiskt leta efter eventuella lösningar på problemet som redan beskrivits på nätet.

Av Seconds 18 miljoner kronor i budget kom ungefär hälften från Vinnova och resten i form av arbetsinsatser från en rad industriparter. Utöver Axis och Ericsson handlar det bland annat om Lundabaserade Sensative och noterade Malmöföretaget Advenica. Det är bland dessa industriparter som Daniel Wisenhoff siktar på att få de första kunderna.

– Vi genomför pilottester nu under hösten och hoppas sätta första affärerna kring årsskiftet, säger han.

Konkurrensen är inte att leka med, bland spelarna på marknaden finns Nasdaqnoterade IT-jätten Synopsys. Enligt Daniel Wisenhoff riktar sig konkurrenterna dock främst mot storföretag medan Debricked även ska försöka fånga små- och medelstora företag genom att förpacka mjukvaran som en abonnemangstjänst där enklaste varianten är gratis.

Debricked sysselsätter i dag fem personer med planen att bli dubbelt så många till våren. I slutet av våren gick LU Holding in som extern finansiär men för att klara expansionen hoppas Debricked även få affärsänglar på kroken.

Utöver Daniel Wisenhoff står Oscar Reimer och LTH-forskaren Martin Hell som grundare till Debricked. InRivers tidigare vd Niclas Mollin och QGroups vd Jon Carvell är på väg att kliva in som externa styrelseledamöter.

Erik Olausson

Tillsammans med bland andra Axis och Ericsson har en grupp LTH-forskare ägnat tre år åt att utveckla verktyg som skyddar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad