söndag 24 november 2024

inloggad som

LU Holding når 100 miljoner i investeringskapital

Lunds universitets holdingbolag har ökat vinsten, antal investeringar och mängden fritt investeringskapital under 2017. Sammanlagt investerade LU Holding i tolv nya bolag 2017 och har nu 60 bolag i portföljen, inklusive fem nyinvesteringar under 2018.

– Totalt har vi investerat i strax över 100 bolag sedan starten 1997. De drygt 40 bolag vi lämnat har varit genom industriella exits, avyttringar eller likvideringar, säger LU Holdings vd Linus Wiebe till Rapidus.

I år når LU Holding 100 miljoner kronor i investeringskapital, omkring 40 miljoner mer än vad bolaget hade vid 2017 års ingång. Även vinsten ökade till 21 miljoner kronor ifjol, jämfört med tidigare rekordet från 2014 på drygt 11 miljoner.

Ökningen förklaras delvis av de många avyttringar som LU Holding genomförde hos sina noterade företag, däribland Lundabolagen Acconeer, AcouSort, Idogen och SenzaGen. Dessutom såldes hela innehaven i A1M Pharma, Gasporox och Optifreeze.

Men framförallt kan den härledas till de två industriella exits som genomfördes under 2017, som enligt Linus Wiebe stod för minst hälften av vinsten. Det gäller försäljningen av andelarna i Mistbase, som förvärvades av hårdvarubolaget ARM, och Enza Biotech, som såldes till brittiska kemikoncernen Croda.

Senaste investeringen var i uppstartsbolaget Debricked från Lund, som arbetar med säkerhet för mjukvara med öppen källkod. Innan eller under sommaren räknar dessutom Linus Wiebe med att ytterligare en nyinvestering ska vara på plats.

Emiliano Strauss

Lunds universitets holdingbolag har ökat vinsten, antal investeringar och mängden fritt investeringskapital under 2017. Sammanlagt investerade LU Holding i tolv […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.