fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Gaia Biomaterials tredubblar produktionsytan

Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials, som utvecklat ett nedbrytnings- och komposterbar granulat, mer än fördubblade sin omsättning 2017. För att möjliggöra ytterligare expansion flyttar de i sommar till lokaler som är nästan tre gånger så stora.

Det senaste året har Gaia Biomaterials gått från 6 till 13 miljoner kronor i omsättning och den ökade orderingången innebär att de nu växt ur sin nuvarande kostym. I juni flyttar de från lokaler i anslutning till Vera Park i Helsingborg på 1.200 kvadratmeter till Ättekulla industriområde på 4.000 kvadratmeter.

– Förra året sålde vi våra produkter till 28 olika länder över hela världen, säger Gaia Biomaterials vd Peter Stenström till Rapidus.

En av bolagets större svenska kunder är Tingstad i Göteborg som levererar bärkassar till landets Ica-butiker. En annan slutanvändare av Gaia Biomaterials granulater är Region Skåne. I förra veckan skrev Rapidus även om ett Vinnova-stött projekt där Malmö stad ska utveckla hållbara konstgräsplaner i samarbete med Gaia Biomaterials.

Traditionella granulater kan beskrivas som en slags plastpellets som utgör själva basmaterialet i många plastprodukter. Gaia Biomaterials nedbrytningsbara dito, som går under varumärket Biodolomer, är uppbyggd av kalciumkarbonat och PLA som tillverkas av mjölksyra från restprodukter från sockerrör.

Gaia Biomaterials grundare är innovatören Åke Rosén; en gammal räv i förpackningsindustrin som ligger bakom bolag som Filltech som bildades på 1980-talet och Ecolean på 1990-talet.

Bolaget har i dag tolv anställda. Majoritetsägare är Åke Rosén.

Magnus Erlandsson

Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials, som utvecklat ett nedbrytnings- och komposterbar granulat, mer än fördubblade sin omsättning 2017. För att möjliggöra ytterligare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.