torsdag 25 april 2024

inloggad som

Gaia Biomaterials tredubblar produktionsytan

Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials, som utvecklat ett nedbrytnings- och komposterbar granulat, mer än fördubblade sin omsättning 2017. För att möjliggöra ytterligare expansion flyttar de i sommar till lokaler som är nästan tre gånger så stora.

Det senaste året har Gaia Biomaterials gått från 6 till 13 miljoner kronor i omsättning och den ökade orderingången innebär att de nu växt ur sin nuvarande kostym. I juni flyttar de från lokaler i anslutning till Vera Park i Helsingborg på 1.200 kvadratmeter till Ättekulla industriområde på 4.000 kvadratmeter.

– Förra året sålde vi våra produkter till 28 olika länder över hela världen, säger Gaia Biomaterials vd Peter Stenström till Rapidus.

En av bolagets större svenska kunder är Tingstad i Göteborg som levererar bärkassar till landets Ica-butiker. En annan slutanvändare av Gaia Biomaterials granulater är Region Skåne. I förra veckan skrev Rapidus även om ett Vinnova-stött projekt där Malmö stad ska utveckla hållbara konstgräsplaner i samarbete med Gaia Biomaterials.

Traditionella granulater kan beskrivas som en slags plastpellets som utgör själva basmaterialet i många plastprodukter. Gaia Biomaterials nedbrytningsbara dito, som går under varumärket Biodolomer, är uppbyggd av kalciumkarbonat och PLA som tillverkas av mjölksyra från restprodukter från sockerrör.

Gaia Biomaterials grundare är innovatören Åke Rosén; en gammal räv i förpackningsindustrin som ligger bakom bolag som Filltech som bildades på 1980-talet och Ecolean på 1990-talet.

Bolaget har i dag tolv anställda. Majoritetsägare är Åke Rosén.

Magnus Erlandsson

Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials, som utvecklat ett nedbrytnings- och komposterbar granulat, mer än fördubblade sin omsättning 2017. För att möjliggöra ytterligare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.