torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

InnoVentum fyller på kassan och planerar utlandsflytt

Malmöbolaget InnoVentum får in tre miljoner kronor till sina träbaserade vind- och solkraftverk. Framöver siktar bolaget på ett kapitaltillskott på 15-20 miljoner kronor för att skala upp verksamheten och öppna säljkontor i utlandet. Och på sikt räknar vd Sigvard Harrysson med att flytta hela bolaget till utlandet, där högre elpriser gör marknadsläget mer gynnsamt.

Efter en något trög start 2010 har det börjat lossna för InnoVentum och deras kraftverk. Bolaget har till exempel nyss sålt ett gäng av sina kombinerade vind- och solkraftverk till Merck, som ska använda dem till att ladda sina mobila apotek i Kenya.

Därutöver har InnoVentum slutit distributionsavtal med företag i bland annat Colombia, Sydafrika, Japan och flertalet europeiska länder. Sammanlagt marknadsförs InnoVentums produkter nu i ett 20-tal länder och finns installerade i över 10.

– Vår största tillgång är våra delägare som är väldigt aktiva i att föra ut våra produkter vid sidan av våra officiella distributörer, säger vd:n och grundaren Sigvald Harryson till Rapidus.

Bland annat närmar sig InnoVentum en affär i Texas. Det gäller framför allt laddningsstationer till ett 100-tal golfbilar på en golfbana, samt vindkraftverk till ön South Padre Island, som också ska fungera som 5G-sändare.

För att möta det ökade intresset vill InnoVentum etablera utländska säljkontor, i första hand i USA, Kina och Sydostasien. Och för att ha råd med det har de nu inlett en öppen nyemission som Sigvald Harryson hoppas ska ge dem runt 15 miljoner kronor. För ett par veckor sedan stängde InnoVentum dessutom en emission riktad till existerande ägare som gav bolaget 3 miljoner.

Bland delägarna syns internationella spelare som Martin Ertl – innovationschef hos kanadensiska tågtillverkaren Bombardier Transportation – Tomas Kåberger – professor på Chalmers och rådgivare kring förnyelsebar energi till japanska regeringen – och Elie Hanna, som är vd för Ericsson i Sydamerika.

Utöver försäljningskontoren planerar Sigvald Harryson att flytta ut bolaget i sin helhet från Sverige. Ingenting är spikat ännu, men han uppger att det i nuläget lutar åt en flytt inom några år.

– Sverige är i särklass den sämsta energimarknaden och vi har aldrig fått sälja någonting till Malmö stad trots att vi har varit här i åtta år. De låga elpriserna i kombination med väldigt få satsningar på förnyelsebar energi gör det svårt för oss här. Vart vi flyttar vet jag inte än, men bara i Danmark kostar elen fyra gånger så mycket som i Sverige, säger Sigvald Harryson.

Emiliano Strauss

Malmöbolaget InnoVentum får in tre miljoner kronor till sina träbaserade vind- och solkraftverk. Framöver siktar bolaget på ett kapitaltillskott på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.