lördag 4 maj 2024

inloggad som

InnoVentum fyller på kassan och planerar utlandsflytt

Malmöbolaget InnoVentum får in tre miljoner kronor till sina träbaserade vind- och solkraftverk. Framöver siktar bolaget på ett kapitaltillskott på 15-20 miljoner kronor för att skala upp verksamheten och öppna säljkontor i utlandet. Och på sikt räknar vd Sigvard Harrysson med att flytta hela bolaget till utlandet, där högre elpriser gör marknadsläget mer gynnsamt.

Efter en något trög start 2010 har det börjat lossna för InnoVentum och deras kraftverk. Bolaget har till exempel nyss sålt ett gäng av sina kombinerade vind- och solkraftverk till Merck, som ska använda dem till att ladda sina mobila apotek i Kenya.

Därutöver har InnoVentum slutit distributionsavtal med företag i bland annat Colombia, Sydafrika, Japan och flertalet europeiska länder. Sammanlagt marknadsförs InnoVentums produkter nu i ett 20-tal länder och finns installerade i över 10.

– Vår största tillgång är våra delägare som är väldigt aktiva i att föra ut våra produkter vid sidan av våra officiella distributörer, säger vd:n och grundaren Sigvald Harryson till Rapidus.

Bland annat närmar sig InnoVentum en affär i Texas. Det gäller framför allt laddningsstationer till ett 100-tal golfbilar på en golfbana, samt vindkraftverk till ön South Padre Island, som också ska fungera som 5G-sändare.

För att möta det ökade intresset vill InnoVentum etablera utländska säljkontor, i första hand i USA, Kina och Sydostasien. Och för att ha råd med det har de nu inlett en öppen nyemission som Sigvald Harryson hoppas ska ge dem runt 15 miljoner kronor. För ett par veckor sedan stängde InnoVentum dessutom en emission riktad till existerande ägare som gav bolaget 3 miljoner.

Bland delägarna syns internationella spelare som Martin Ertl – innovationschef hos kanadensiska tågtillverkaren Bombardier Transportation – Tomas Kåberger – professor på Chalmers och rådgivare kring förnyelsebar energi till japanska regeringen – och Elie Hanna, som är vd för Ericsson i Sydamerika.

Utöver försäljningskontoren planerar Sigvald Harryson att flytta ut bolaget i sin helhet från Sverige. Ingenting är spikat ännu, men han uppger att det i nuläget lutar åt en flytt inom några år.

– Sverige är i särklass den sämsta energimarknaden och vi har aldrig fått sälja någonting till Malmö stad trots att vi har varit här i åtta år. De låga elpriserna i kombination med väldigt få satsningar på förnyelsebar energi gör det svårt för oss här. Vart vi flyttar vet jag inte än, men bara i Danmark kostar elen fyra gånger så mycket som i Sverige, säger Sigvald Harryson.

Emiliano Strauss

Malmöbolaget InnoVentum får in tre miljoner kronor till sina träbaserade vind- och solkraftverk. Framöver siktar bolaget på ett kapitaltillskott på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.