tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Nya patent och nya pengar till listade skånska life science-bolag

I skuggan av börsjättarna har en rad av regionens mindre life science-företag den senaste veckan kommit med sina bokslutskommunikéer. Rapidus har tittat närmare på fem färska rapporter, där flera bolag fått nya patent godkända och riskkapitalet rasslat in. Bland annat fick Spago Nanomedical in 49 miljoner kronor i slutet på 2017 och Hansa Medical drygt en halv miljard under ett ovanligt dramatiskt kvartal.

Lundabaserade Spago Nanomedicals huvudprodukt SpagoPix är ett kontrastmedel för cancerdiagnostik med magnetröntgen. Det består av nanopartiklar optimerade i storlek för att läcka ut från de blodkärl som bildas runt cancertumörer. Nästa steg i bolagets utveckling är kliniska försök.

– Tanken är att första kliniska prövningen ska komma gång i slutet av året. Produktionen av material kommer att göras av en extern kontraktstillverkare och överföring av produktionsprocess och analysmetoder är igång, säger vd Mats Hansen till Rapidus.

Ett patent för SpagoPix i Japan har godkänts. Sedan tidigare fanns ett för USA, nu väntar bolaget på europeiskt godkännande.

Även SenzaGen har under året fått godkänt patent för testet Gard Skin, i Europa. Lundabolaget utvecklar en cellbaserad metod som kan ersätta allergitester på djur och noterades så sent som i höstas. I samband med listningen fick SenzaGen in närmare 90 miljoner kronor före emissionskostnader med bland annat tv-profilen Leif GW Persson i teckningslistan. SenzaGen sysselsätter 16 personer.

För Lundabaserade 40-mannbolaget Hansa Medical har det senaste kvartalet varit omvälvande. Hansa Medical fokuserar på att ta fram nya immunmodulerande enzymer för behandling i samband med transplantationer och autoimmuna sjukdomar. I november fick bolaget in 545 miljoner kronor i riskkapital för att finansiera den fortsatta utvecklingen av produktportföljen. Parallellt avled vd Göran Arvidson hastigt och oväntat, den färska rapporten är istället undertecknad av tillförordnade vd:n Ulf Wiinberg.

Malmöbolaget Enorama Pharma, som utvecklar medicinska tuggummin för beprövade läkemedelssubstanser, ingick i höstas ett samarbetsavtal med Dr. Reddy´s Laboratories. Avtalet omfattar utveckling och försäljning av nikotintuggummi i Nordamerika. I augusti godkändes två ansökningar om varumärkesregistrering i EU. Det ena är för ChewMed, plattformen för medicinska tuggummin, och det andra är för bolagets nikotintuggummi Nicobright. I fjol slöts även ett brygglåneavtal med huvudägaren Swede Unipharma, med pengar som ska räcka till sommaren 2018.

Även Malmöbaserade Gabather har fyllt på kassan, men en emission i december som tecknades till 80 procent och landade på knappt 27 miljoner kronor före emissionskostnader. Pengarna räcker troligtvis till mitten av 2019, uppger vd Bert Junno för Rapidus.

Gabather fokuserar på utveckling av nya läkemedel för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet, i första hand schizofreni. Förberedelser pågår inför den första kliniska studien som väntas dra igång strax efter halvårsskiftet. Patent finns i USA, Kanada och Kina, och numera också i Indien. Parallellt planerar Gabather att byta från Aktietorget till Nasdaq:s First North-lista.

– Syftet med listbytet är att attrahera internationella investerare, vilket erbjuds av Nasdaqs handelsplattform som är kompatibel med internationella handelssystem, säger Bert Junno.

Emily Binks

I skuggan av börsjättarna har en rad av regionens mindre life science-företag den senaste veckan kommit med sina bokslutskommunikéer. Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.