tisdag 30 april 2024

inloggad som

Nya patent och nya pengar till listade skånska life science-bolag

I skuggan av börsjättarna har en rad av regionens mindre life science-företag den senaste veckan kommit med sina bokslutskommunikéer. Rapidus har tittat närmare på fem färska rapporter, där flera bolag fått nya patent godkända och riskkapitalet rasslat in. Bland annat fick Spago Nanomedical in 49 miljoner kronor i slutet på 2017 och Hansa Medical drygt en halv miljard under ett ovanligt dramatiskt kvartal.

Lundabaserade Spago Nanomedicals huvudprodukt SpagoPix är ett kontrastmedel för cancerdiagnostik med magnetröntgen. Det består av nanopartiklar optimerade i storlek för att läcka ut från de blodkärl som bildas runt cancertumörer. Nästa steg i bolagets utveckling är kliniska försök.

– Tanken är att första kliniska prövningen ska komma gång i slutet av året. Produktionen av material kommer att göras av en extern kontraktstillverkare och överföring av produktionsprocess och analysmetoder är igång, säger vd Mats Hansen till Rapidus.

Ett patent för SpagoPix i Japan har godkänts. Sedan tidigare fanns ett för USA, nu väntar bolaget på europeiskt godkännande.

Även SenzaGen har under året fått godkänt patent för testet Gard Skin, i Europa. Lundabolaget utvecklar en cellbaserad metod som kan ersätta allergitester på djur och noterades så sent som i höstas. I samband med listningen fick SenzaGen in närmare 90 miljoner kronor före emissionskostnader med bland annat tv-profilen Leif GW Persson i teckningslistan. SenzaGen sysselsätter 16 personer.

För Lundabaserade 40-mannbolaget Hansa Medical har det senaste kvartalet varit omvälvande. Hansa Medical fokuserar på att ta fram nya immunmodulerande enzymer för behandling i samband med transplantationer och autoimmuna sjukdomar. I november fick bolaget in 545 miljoner kronor i riskkapital för att finansiera den fortsatta utvecklingen av produktportföljen. Parallellt avled vd Göran Arvidson hastigt och oväntat, den färska rapporten är istället undertecknad av tillförordnade vd:n Ulf Wiinberg.

Malmöbolaget Enorama Pharma, som utvecklar medicinska tuggummin för beprövade läkemedelssubstanser, ingick i höstas ett samarbetsavtal med Dr. Reddy´s Laboratories. Avtalet omfattar utveckling och försäljning av nikotintuggummi i Nordamerika. I augusti godkändes två ansökningar om varumärkesregistrering i EU. Det ena är för ChewMed, plattformen för medicinska tuggummin, och det andra är för bolagets nikotintuggummi Nicobright. I fjol slöts även ett brygglåneavtal med huvudägaren Swede Unipharma, med pengar som ska räcka till sommaren 2018.

Även Malmöbaserade Gabather har fyllt på kassan, men en emission i december som tecknades till 80 procent och landade på knappt 27 miljoner kronor före emissionskostnader. Pengarna räcker troligtvis till mitten av 2019, uppger vd Bert Junno för Rapidus.

Gabather fokuserar på utveckling av nya läkemedel för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet, i första hand schizofreni. Förberedelser pågår inför den första kliniska studien som väntas dra igång strax efter halvårsskiftet. Patent finns i USA, Kanada och Kina, och numera också i Indien. Parallellt planerar Gabather att byta från Aktietorget till Nasdaq:s First North-lista.

– Syftet med listbytet är att attrahera internationella investerare, vilket erbjuds av Nasdaqs handelsplattform som är kompatibel med internationella handelssystem, säger Bert Junno.

Emily Binks

I skuggan av börsjättarna har en rad av regionens mindre life science-företag den senaste veckan kommit med sina bokslutskommunikéer. Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.