fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Uppstickaren Medicoo i Malmö värvar ny vd – och grundare från Min Doktor

Malmöbaserade Medicoo vill ha sin del av den digitala vårdkakan. De senaste veckorna har man inte bara rekryterat sex nya läkare utan också en ny vd och konkurrenten Min Doktors medgrundare.

Medan Kry och Min Doktor tagit in hundratals miljoner i kapital och satsat stora summor på marknadsföring har Medicoo legat i lä. Men de senaste veckorna har uppstickaren gjort några offensiva rekryteringar.

Sedan tjänsten lanserades i somras har sex nya läkare knutits till den digitala vårdcentralen för att bättra täcka in alla vårdbehov. Ny chefsläkare blir Mike Zyto, en av konkurrenten Min Doktors två grundare, som också tar plats i styrelsen.

– Jag är en kreativ person och gillar att hitta lösningar, men det blev väldigt långa beslutsvägar i en så stor organisation, säger Mike Zyto om sitt beslut att lämna Min Doktor.

Hos Medicoo blir hans roll mer strategisk, som medicinsk-tekniskt ansvarig för utvecklingen av vad han kallar för ”e-hälsa 2.0”.

– Eftersom han också har en teknisk bakgrund ska han se till att vår service blir så bra som möjligt ur läkarnas synpunkt, säger vd Carl Tilgmann till Rapidus.

Finländaren Carl Tilgmann är själv ett av nyförvärven på posten som extern vd. Han kommer från sportbettingbranschen där han bland annat varit landschef för Ladbrokes.

Carl Tilgmann tar konkurrensen från Kry och Min Doktor med ro. De har gjort grovjobbet med att informera medborgarna om att det går att få primärvård digitalt och har nu sitt fokus på expansion utomlands, menar han.

Medicoo tog in nio miljoner i kapital i våras, och till våren 2018 planeras nästa emissionsrunda. Storleksordningen på den beror på hur man ska satsa internationellt.

– Vi tror kanske inte på samma strategi om att skjuta med hagelgevär och hoppas man träffar. Vi vill hellre titta på marknaden och se hur det fungerar, säger Carl Tilgmann.

Rapidus har tidigare rapporterat om att privatägda vårdkedjan Capio startat ett nytt dotterbolag i Malmö för att leda digitaliseringen av sin verksamhet. En annan uppstickare som ger sig in i kampen är nylanserade Doktor24, med bas i Stockholm. Investorägda Aleris står bakom bolaget.

Felicia Frithiof

Malmöbaserade Medicoo vill ha sin del av den digitala vårdkakan. De senaste veckorna har man inte bara rekryterat sex nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.