fredag 29 mars 2024

inloggad som

Uppstickaren Medicoo i Malmö värvar ny vd – och grundare från Min Doktor

Malmöbaserade Medicoo vill ha sin del av den digitala vårdkakan. De senaste veckorna har man inte bara rekryterat sex nya läkare utan också en ny vd och konkurrenten Min Doktors medgrundare.

Medan Kry och Min Doktor tagit in hundratals miljoner i kapital och satsat stora summor på marknadsföring har Medicoo legat i lä. Men de senaste veckorna har uppstickaren gjort några offensiva rekryteringar.

Sedan tjänsten lanserades i somras har sex nya läkare knutits till den digitala vårdcentralen för att bättra täcka in alla vårdbehov. Ny chefsläkare blir Mike Zyto, en av konkurrenten Min Doktors två grundare, som också tar plats i styrelsen.

– Jag är en kreativ person och gillar att hitta lösningar, men det blev väldigt långa beslutsvägar i en så stor organisation, säger Mike Zyto om sitt beslut att lämna Min Doktor.

Hos Medicoo blir hans roll mer strategisk, som medicinsk-tekniskt ansvarig för utvecklingen av vad han kallar för ”e-hälsa 2.0”.

– Eftersom han också har en teknisk bakgrund ska han se till att vår service blir så bra som möjligt ur läkarnas synpunkt, säger vd Carl Tilgmann till Rapidus.

Finländaren Carl Tilgmann är själv ett av nyförvärven på posten som extern vd. Han kommer från sportbettingbranschen där han bland annat varit landschef för Ladbrokes.

Carl Tilgmann tar konkurrensen från Kry och Min Doktor med ro. De har gjort grovjobbet med att informera medborgarna om att det går att få primärvård digitalt och har nu sitt fokus på expansion utomlands, menar han.

Medicoo tog in nio miljoner i kapital i våras, och till våren 2018 planeras nästa emissionsrunda. Storleksordningen på den beror på hur man ska satsa internationellt.

– Vi tror kanske inte på samma strategi om att skjuta med hagelgevär och hoppas man träffar. Vi vill hellre titta på marknaden och se hur det fungerar, säger Carl Tilgmann.

Rapidus har tidigare rapporterat om att privatägda vårdkedjan Capio startat ett nytt dotterbolag i Malmö för att leda digitaliseringen av sin verksamhet. En annan uppstickare som ger sig in i kampen är nylanserade Doktor24, med bas i Stockholm. Investorägda Aleris står bakom bolaget.

Felicia Frithiof

Malmöbaserade Medicoo vill ha sin del av den digitala vårdkakan. De senaste veckorna har man inte bara rekryterat sex nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]