söndag 24 november 2024

inloggad som

Strandade biogasprojekt pressar Malmberg-koncernen

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen med 17 procent och för största dotterbolaget Malmberg Water fortsätter nedgången i år, uppger styrelseordföranden Per Malmberg för Rapidus. Samtidigt växer andra grenar i den familjeägda koncernen.

I årsredovisningen för 2016 konstaterar ledningen att en rad biogasprojekt som Malmberg-gruppen förväntades få order på har flyttats fram eller lagts på is. För dotterbolaget Malmberg Water, som huvudsakligen säljer teknik där vatten används för att rena rå biogas från koldioxid och svavelväte, innebar det drygt 100 miljoner kronor i minskade intäkter.

Per Malmberg pekar på att subventionssystemen i såväl Tyskland som Storbritannien håller på att ändras.

– Biogasverksamheten gick rakt in i väggen. Det är först nu det börjar komma tillbaka, säger han till Rapidus.

I gengäld ökar omsättningen inom vattenrening och miljöhantering, bland annat slamsugning, där koncernen just etablerat sig i Småland. Men mest växer Malmberggruppens verksamhet inom geoenergi, alltså borrning och utrustning åt exempelvis jord- och bergvärme. Bland de senaste årens projekt finns Ikeas kontorskomplex Hubhult i södra Malmö och kvarteret Priorn 5, som Vasakronan håller på att bygga vid Triangeln.

– I Malmberg Water kommer nog intäkterna bromsa lite till under 2017 men inom geoenergi växer vi kraftigt, säger Per Malmberg.

Han har precis lämnat över rollen som koncernchef till dottern Sara Malmberg. Fram tills nu har hon varit vd för dotterbolaget Malmberg Borrning, där verksamheten inom geoenergi är förlagd. Malmberg Borrning omsatte förra året 90 miljoner kronor, en siffra ledningen räknar med ska stiga till 125 miljoner i år.

Koncernen har knappt 170 anställda, varav merparten vid huvudkontoret i Yngsjö i nordöstra Skåne. Malmberg-gruppen har även egna anställda i Tyskland, Danmark, Italien och England. Efter att ha omsatt över en halv miljard kronor 2014 och 2015 slutade intäkterna förra året på 462 miljoner kronor, varav Malmberg Water stod för två tredjedelar.

Erik Olausson

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.