tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nya miljoner till vattenreningsteknik

Vattenreningsbolaget Watersprint i Lund tar in fyra miljoner kronor från tidigare ägare. Pengarna ska gå till produktutveckling samt försäljning och marknadsföring. Efter en blygsam försäljning i Sverige släpps i september en uppgraderad version av bolagets LED-baserade utrustning för UV-rening av vatten.

Watersprints produkter bygger på patenterad teknik där vatten renas med LED-genererat UV-ljus. Enheterna finns i olika varianter och kan installeras på vattenledningar under vasken, i kaffeautomater eller som portabla fältvarianter drivna av solceller.

De millimeterstora LED-lamporna är monterade på insidan av reningsutrustningen, som kontrolleras av Watersprints egen mjukvara. Tekniken är energisnål och innehåller inga kemikalier, och nu när den kan hantera högre flöden, till exempel från en vattenkran, konkurrerar den med traditionella UV-lampor.

Till skillnad mot traditionella UV-lampor innehåller LED-lampor inte heller något kvicksilver.

Watersprint har referensinstallationer i Sverige, och i länder som bland andra Uganda och Bangladesh. Tillväxtverket gick tidigare i år in med finansiering för installationer i La Paz i Bolivia.

Det finns ett fåtal internationella konkurrenter, men de har ännu ingen lika avancerad teknik, uppger Pete Andersen, vd sedan maj i år.

– Vi har cirka tre år på oss att utnyttja vårt tekniska försprång, och därför söker vi en industriell partner som kan hjälpa oss ta produkterna snabbare ut på marknaderna, säger han till Rapidus.

Watersprint bildades 2013, finns på Medicon Village i Lund och sysselsätter tio personer. Omsättningen landade på 1,2 miljoner kronor ifjol. Största ägare är grundarna Kenneth M Persson, Ola Hansson, Tord Wingren och Lars Montelius samt Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson genom BGA-Invest.

Styrelseordförande är Lunds universitets tidigare rektor Per Eriksson. Watersprint har tidigare tagit in runt 15 miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Vattenreningsbolaget Watersprint i Lund tar in fyra miljoner kronor från tidigare ägare. Pengarna ska gå till produktutveckling samt försäljning och marknadsföring. Efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.