söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Airsonett etablerar sig i USA

Under våren har Ängelholmsbaserade medicinteknikbolaget Airsonett skaffat sig sina första anställda i USA och börjat knyta upp distributörer i Kina, uppbackade med 17 nya miljoner i riskkapital.

Airsonetts maskin placeras ovanför sängen hos patienter med svårbehandlad astma och renar luften från partiklar. Därmed får patientens immunförsvar en paus under natten. Tekniken är godkänd för försäljning i Europa och USA men än så länge kommer större delen av intäkterna från Sverige. Nyligen blev Stockholms Läns Landsting det största landstinget att rekommendera att Airsonetts maskin ska kunna skrivas ut av läkare som ett subventionerat hjälpmedel.

– Sedan första kvartalet i år har vi egen personal på plats i USA. Det har gett ett omedelbart ökat intresse. Vi har maskiner utplacerade i dag men det tar nog ett kvartal till innan vi gör några affärer, säger Airsonetts vd Fredrik Werner till Rapidus.

Parallellt väntar bolaget på resultaten från en pågående studier på 240 astmapatienter i England, samt en mindre studie i egen regi på patienter med atopiskt eksem, det som i dagligt tal kallas böjveckseksem.

– Där handlar det om väldigt få patienter, men vi har fått mycket intressanta data och räknar med att ha resultaten klara om några veckor, säger Fredrik Werner.

2015 omsatte Airsonett 10 miljoner kronor och gjorde en förlust på -38 miljoner. I fjol ökade omsättningen till cirka 11 miljoner kronor med fortsatt minusresultat, uppger Fredrik Werner. För att finansiera studier och utlandssatsningar tog bolaget för ett år sedan in 39 miljoner kronor och ledningen fyller nu på kassan med ytterligare 17 miljoner. Pengarna kommer från tidigare ägare med SEB Venture, Industrifonden och bolagets styrelseordförande Magnus Lundberg i spetsen.

Inräknat konsulter sysselsätter Airsonett i dag ett 20-tal personer, varav merparten i Ängelholm.

Erik Olausson

Under våren har Ängelholmsbaserade medicinteknikbolaget Airsonett skaffat sig sina första anställda i USA och börjat knyta upp distributörer i Kina, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.