tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Airsonett etablerar sig i USA

Under våren har Ängelholmsbaserade medicinteknikbolaget Airsonett skaffat sig sina första anställda i USA och börjat knyta upp distributörer i Kina, uppbackade med 17 nya miljoner i riskkapital.

Airsonetts maskin placeras ovanför sängen hos patienter med svårbehandlad astma och renar luften från partiklar. Därmed får patientens immunförsvar en paus under natten. Tekniken är godkänd för försäljning i Europa och USA men än så länge kommer större delen av intäkterna från Sverige. Nyligen blev Stockholms Läns Landsting det största landstinget att rekommendera att Airsonetts maskin ska kunna skrivas ut av läkare som ett subventionerat hjälpmedel.

– Sedan första kvartalet i år har vi egen personal på plats i USA. Det har gett ett omedelbart ökat intresse. Vi har maskiner utplacerade i dag men det tar nog ett kvartal till innan vi gör några affärer, säger Airsonetts vd Fredrik Werner till Rapidus.

Parallellt väntar bolaget på resultaten från en pågående studier på 240 astmapatienter i England, samt en mindre studie i egen regi på patienter med atopiskt eksem, det som i dagligt tal kallas böjveckseksem.

– Där handlar det om väldigt få patienter, men vi har fått mycket intressanta data och räknar med att ha resultaten klara om några veckor, säger Fredrik Werner.

2015 omsatte Airsonett 10 miljoner kronor och gjorde en förlust på -38 miljoner. I fjol ökade omsättningen till cirka 11 miljoner kronor med fortsatt minusresultat, uppger Fredrik Werner. För att finansiera studier och utlandssatsningar tog bolaget för ett år sedan in 39 miljoner kronor och ledningen fyller nu på kassan med ytterligare 17 miljoner. Pengarna kommer från tidigare ägare med SEB Venture, Industrifonden och bolagets styrelseordförande Magnus Lundberg i spetsen.

Inräknat konsulter sysselsätter Airsonett i dag ett 20-tal personer, varav merparten i Ängelholm.

Erik Olausson

Under våren har Ängelholmsbaserade medicinteknikbolaget Airsonett skaffat sig sina första anställda i USA och börjat knyta upp distributörer i Kina, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.