onsdag 27 november 2024

inloggad som

100-miljonerssatsningen LU Bio läggs ned

Sedan starten 2007 har runt 100 miljoner kronor investerats i Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bioscience. När verksamheten nu avvecklas är tillgångarna värda en tredjedel så mycket.

– Lunds universitet har inte den slags kompetens och det slags kapital som krävs för att syssla med detta, säger styrelseordförande Lars H Bruzelius.

Av de nio forskningsavknoppningar som LU Bioscience varit med och bildat har sex avvecklats och patenten i de flesta fall återförts till uppfinnarna. Dermagen, där LU Bioscience ägde 2,8 procent, har sålts och de två återstående innehaven – Follicum och Cantargia – noterats. Till dagens kurs är aktierna i Follicum och Cantargia värda knappt 34 miljoner kronor sammanlagt.

Lars H Bruzelius, som kom in i bilden 2012 då LU Bioscience var nära att gå omkull på grund av kapitalbrist och interna stridigheter, är nöjd med att ändå ha tagit Follicum och Cantargia till kliniska studier. Men erfarenheten visar att Lunds universitet inte ska verka som riskkapitalaktör, menar han.

– Det är en bra idé att etablera ett riskkapitalbolag i en universitetsstad och ha nära samarbete med lärosätet. Men ett universitet kan inte ställa upp som ägare på det sättet som krävs. Till skillnad mot i utlandet äger inte universitetet rättigheterna till forskningsresultaten, det gör forskarna, säger Lars H Bruzelius till Rapidus.

Då likvidationen avslutas i december är planen att aktierna i Cantargia och Follicum ska delas ut till LU Biosciences ägare. Bland dem finns en rad skånska näringslivsprofiler som gick in i bolaget 2012, däribland Peter Jungbeck, Pia Althin och  LMK Ventures vd Peter Ragnarsson. LU Holding och Stiftelsen Akademihemman, som kontrolleras av Lunds universitet, äger fortfarande 20 procent

Follicums verksamhet kretsar kring en peptid-baserad läkemedelskandidat som påverkar hårväxten och även har visat sig ha effekt på frisättningen av insulin. Cantargia utvecklar en läkemedelskandidat mot vissa cancerformer främst i lungan och bukspottskörteln. Tillsammans har de fått in en bra bit över 200 miljoner kronor de senaste åren via Aktietorget och First North. Men Lars H Bruzelius är inte odelat positiv till att vara noterad.

– Hade det varit möjligt hade jag gärna undvikit att ta sådana här bolag till börsen. Att utveckla läkemedel kostar mycket pengar och man måste ägna mycket tid åt aktiemarknaden. Jag hade hellre stått utanför börsen med en uthållig, kapitalstark ägare, som Camurus haft i familjen Sandberg och Gambro haft i familjen Crafoord. Men sådana finns det inte många av, säger han.

Erik Olausson

Sedan starten 2007 har runt 100 miljoner kronor investerats i Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bioscience. När verksamheten nu avvecklas är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Cellevate vill göra största rundan hittills

    Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.

  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.