torsdag 21 november 2024

inloggad som

Läkemedelsagentur visar regionens dilemma

Kort sagt: Att få Europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn vore en riktig jackpot för regionens life scince-kluster. Medan stödet är utbrett i Danmark förbli Skåne en joker i leken – för här är lojaliteten splittrad gentemot Stockholm som också kandiderar som värdstad.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

Ida Sofie Jensen, koncernchef för danska branschorganisationen Lægemiddelindustriforening, är en av alla dem som hoppas att EU:s läkemedelsagentur EMA ska få en dansk adress framöver. EMA är den EU-myndighet som värderar, godkänner och övervakar läkemedel. En etabelring i Köpenhamn förväntas skapa arbetstillfällen, öka danska medicinexporten och dra tills sig övrig verksamhet genom EMA:s budget på 2,2 miljarder danska kronor om året.

Danmarks regering har precis presenterat en plan: en jättelik övertalningskampanj, samt inköp av byggnader och inventarier om den lyckas. Allt är möjligt efter britternas utträde ur EU, vilket gör att EMA måste flytta från sin nuvarande placering i London.

Tillsammans med Lars Rebien Sørensen, tidigare toppchef på Novo Nordisk, och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen har regeringen hissat alla segel för att försöka få hit EMA. Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen och hälsominister Ellen Trane Nørby har precis presenterat en plan för hur man vill hysa agenturen. Även arbetsgivarföreningen Dansk Ehrverv knäcker rygg för att få de 900 högkvalificerade arbetstillfällena det gäller.

En lokalisering av EMA till Köpenhamns skulle vara en styrka för hela regionen, men notera två saker:

  1. Det är hård konkurrens om EMA. Även Sverige (närmare bestämt Stockholm), samt Holland, Italien, Spanien, Frankrike och Polen vill vara värd för läkemedelsagenturen.
  2. Och eftersom Sverige också är kandidater är det reella samarbetet över sundet lika med noll.

En av dem som nu distanserar sig från Sverige i EMA-saken är Bent Hansen, mäktig ordförande för Danske Regioner, som driver sjukhusen. Bent Hansen hänvisar till Danmarks läkemedelsexport på 86 miljarder danska kronor om året och tätpositionen bland länderna som har mest klinisk forskning per invånare.

Region Skåne och Helsingborg har ställt sig positiva, men tvetydiga, då de helst vill se ett svensk-danskt bud. Malmös Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förefaller mer tveksam. Skåne står nämligen inför ett dilemma: vem är man mest lojal mot? Köpenhamn eller Stockholm?

Det dilemmat kan inte lösas med försiktig diplomati utan med skyndsamma förhandlingar över sundet, där man ser problemen i ögonen och löser dem. Naturligt vore att Skåne satsar på Köpenhamn. ESS och Max IV blev till med dansk uppbackning, nu kan stödet gå åt andra hållet. Därmed säkras eventuella synergieffekter för läkemedelsutvecklingen i Medicon Valley.

Det brådskar om det ska vara lönt. Därför måste såväl Medicon Valley Alliance som Greater Copenhagen snabbt ställa sig bakom parollen ”EMA till Köpenhamn”. Det duger inte att bara hänvisa till olika rapporter, som MVA gör, om vi ska få chansen att stärka Medicon Valley med EMA-etableringen. Från Greater Copenhagen hörs inte ett knyst. Det är skandal! Alla krafter måste mobiliseras om vi menar allvar med att vilja bygga upp styrkan inom life science i regionen. Allt annat utmynnar bara i att vi sätter ljuset på regionens dilemma.

Kort sagt: Att få Europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn vore en riktig jackpot för regionens life scince-kluster. Medan stödet är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.