tisdag 5 december 2023

inloggad som

Läkemedelsagentur visar regionens dilemma

Kort sagt: Att få Europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn vore en riktig jackpot för regionens life scince-kluster. Medan stödet är utbrett i Danmark förbli Skåne en joker i leken – för här är lojaliteten splittrad gentemot Stockholm som också kandiderar som värdstad.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

Ida Sofie Jensen, koncernchef för danska branschorganisationen Lægemiddelindustriforening, är en av alla dem som hoppas att EU:s läkemedelsagentur EMA ska få en dansk adress framöver. EMA är den EU-myndighet som värderar, godkänner och övervakar läkemedel. En etabelring i Köpenhamn förväntas skapa arbetstillfällen, öka danska medicinexporten och dra tills sig övrig verksamhet genom EMA:s budget på 2,2 miljarder danska kronor om året.

Danmarks regering har precis presenterat en plan: en jättelik övertalningskampanj, samt inköp av byggnader och inventarier om den lyckas. Allt är möjligt efter britternas utträde ur EU, vilket gör att EMA måste flytta från sin nuvarande placering i London.

Tillsammans med Lars Rebien Sørensen, tidigare toppchef på Novo Nordisk, och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen har regeringen hissat alla segel för att försöka få hit EMA. Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen och hälsominister Ellen Trane Nørby har precis presenterat en plan för hur man vill hysa agenturen. Även arbetsgivarföreningen Dansk Ehrverv knäcker rygg för att få de 900 högkvalificerade arbetstillfällena det gäller.

En lokalisering av EMA till Köpenhamns skulle vara en styrka för hela regionen, men notera två saker:

 1. Det är hård konkurrens om EMA. Även Sverige (närmare bestämt Stockholm), samt Holland, Italien, Spanien, Frankrike och Polen vill vara värd för läkemedelsagenturen.
 2. Och eftersom Sverige också är kandidater är det reella samarbetet över sundet lika med noll.

En av dem som nu distanserar sig från Sverige i EMA-saken är Bent Hansen, mäktig ordförande för Danske Regioner, som driver sjukhusen. Bent Hansen hänvisar till Danmarks läkemedelsexport på 86 miljarder danska kronor om året och tätpositionen bland länderna som har mest klinisk forskning per invånare.

Region Skåne och Helsingborg har ställt sig positiva, men tvetydiga, då de helst vill se ett svensk-danskt bud. Malmös Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förefaller mer tveksam. Skåne står nämligen inför ett dilemma: vem är man mest lojal mot? Köpenhamn eller Stockholm?

Det dilemmat kan inte lösas med försiktig diplomati utan med skyndsamma förhandlingar över sundet, där man ser problemen i ögonen och löser dem. Naturligt vore att Skåne satsar på Köpenhamn. ESS och Max IV blev till med dansk uppbackning, nu kan stödet gå åt andra hållet. Därmed säkras eventuella synergieffekter för läkemedelsutvecklingen i Medicon Valley.

Det brådskar om det ska vara lönt. Därför måste såväl Medicon Valley Alliance som Greater Copenhagen snabbt ställa sig bakom parollen ”EMA till Köpenhamn”. Det duger inte att bara hänvisa till olika rapporter, som MVA gör, om vi ska få chansen att stärka Medicon Valley med EMA-etableringen. Från Greater Copenhagen hörs inte ett knyst. Det är skandal! Alla krafter måste mobiliseras om vi menar allvar med att vilja bygga upp styrkan inom life science i regionen. Allt annat utmynnar bara i att vi sätter ljuset på regionens dilemma.

Kort sagt: Att få Europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn vore en riktig jackpot för regionens life scince-kluster. Medan stödet är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Rekordsiffror för skånska hotell

  Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

 • Han tar ratten i golvkoncernen

  Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

 • Malmö in i nytt globalt nätverk

  På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.