torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hyllie på väg att bli tredje noden i Skånes IT-industri

mini_erikKort sagt: Det är långt till de etablerade storföretagen och flera kilometer till närmaste högskola. Ändå börjar Hyllie allt mer likna den tredje noden för Skånes IT-industri. Och det redan innan Apple flyttade dit.

Av Erik Olausson, chefredaktör

”Jag hoppas att området ska bli Malmös Kista” sa System Verifications vd Hamdija Jusufagic när IT-konsultbolaget flyttade till Hyllie 2011 som en av pionjärerna i den nya stadsdelen i södra Malmö.

En halvmulen tisdagseftermiddag i september känns den visionen mycket avlägsen. Arenan, snålblåsten och köptemplet Emporia dominerar fortfarande Hyllie. Men skyltarna på fasaderna till de kontorsbyggnader som steg för steg växt upp ur leran skvallrar ändå om vart stadsdelen är på väg. System Verification har numera sällskap av Fujitsu, Siemens, Capgemeni och norskägda TechnoGarden, som sysselsätter ett 40-tal anställda i Hyllie inom rekrytering av ingenjörer och chefer till främst industri- och IT-sektorn.

Sedan tidigare finns också IT-entreprenören Martin Bråkenhielms bolag Alien Interactive och Xelent Drift här. Det senaste året har AddPros Malmökontor, Merit Consultings skånska verksamhet och Lexicon IT-konsults sydsvenska bas flyttats hit från andra adresser i Malmö.

Apples skånska utvecklingsavdelning är senaste tillskottet. Men flytten, som Rapidus avslöjade i veckan, är i ärlighetens namn främst viktig för det renommé elektronikjättens närvaro ger. Inte minst är den ett symboliskt bakslag för det utökade Ideon och dess ambition att locka högprofilerade storbolag till Lund. Eftersom Apples utvecklingsenhet existerar i sin egen bubbla utan större utbyte med omvärlden blir de praktiska konsekvenserna små av att ha Apple på plats i Hyllie.

Istället är det Boozts etablering som verkligen gör det relevant att tala om Hyllie som en växande nod för IT-bolag. Sedan 2008 har Rapidus skrivit ett 20-tal artiklar om den Malmöbaserade e-handelsuppstickaren som med över en miljard i nettointäkt 2015 nafsar börsnoterade Qliro Groups e-handelssajt Nelly.com i hasorna.

Under våren flyttade verksamheten med 150 anställda till NCC:s nybygge eXlent strax norr om Malmö Arena. Och inget talar för att Boozt kommer slå av på tillväxten framöver, i somras fick bolaget in andra halvan av de 250 miljoner kronor som säkrats av danska Sampension, Friheden Invest och tidigare ägare som Verdane, Ecco och Sunstone Capital. I en intervju med Rapidus angav vd Hermann Haraldsson möjligheten att växa till 200-220 anställda som största skälet till etableringen i Hyllie.

Stadsdelen saknar många av de faktorer som ofta lyfts fram när politiker och näringslivsutvecklare försöker skapa bördig mylla för nya teknikunder. Här finns ingen högskola att norpa forskare och studenter ifrån. Siemens och Capgemini finns numera på plats men annars är det ont om väletablerade storföretag. Här finns inget Sony Mobile, Microsoft, Sigma eller ÅF som Västra hamnen och nordöstra Lund kan skryta med.

Nybyggda kontorslokaler är givetvis en faktor men kan inte ensamt förklara varför Hyllie lyckats locka till sig IT-bolagen – även Västra hamnen är ju fullt av nybyggen. Snarare är det kommunikationerna som främst talar till stadsdelens fördel. Västra hamnen ligger visserligen hyggligt nära Malmö C men avståndet framstår ändå som en sjumilavandring jämfört med Hyllies tågcentrerade detaljplan. Och för bilpendlarna är halvön lite av ett fängelse, i rusningstrafik får man stundtals räkna med att sitta 30 minuter eller mer i bilkö bara för att ta sig över Klaffbron.

Kontorshusen kommer fortsätta växa ur leran i Hyllie. Till årsskiftet påbörjas exempelvis den 110 meter höga fjärde etappen av Point Hyllie. Skyskrapan, som blir Malmös näst högsta efter Turning Torso, tillför 20.000 kvadratmeter kontorsyta och ska vara specialbyggt för små- och medelstora företag.

Men jämförelsen med Kista haltar ändå betänkligt. Även om glansen falnat en del de senaste åren är stadsdelen i Stockholms norra utkant inte bara säte för Ericssons huvudkontor, i närområdet finns över 1.000 IT-bolag lokaliserade enligt siffror från stiftelseägda klusterorganisationen Kista Science City. Hamdija Jusufagic på System Verification får ge sig till tåls lite till.

Kort sagt: Det är långt till de etablerade storföretagen och flera kilometer till närmaste högskola. Ändå börjar Hyllie allt mer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]