tisdag 30 april 2024

inloggad som

Hyllie på väg att bli tredje noden i Skånes IT-industri

mini_erikKort sagt: Det är långt till de etablerade storföretagen och flera kilometer till närmaste högskola. Ändå börjar Hyllie allt mer likna den tredje noden för Skånes IT-industri. Och det redan innan Apple flyttade dit.

Av Erik Olausson, chefredaktör

”Jag hoppas att området ska bli Malmös Kista” sa System Verifications vd Hamdija Jusufagic när IT-konsultbolaget flyttade till Hyllie 2011 som en av pionjärerna i den nya stadsdelen i södra Malmö.

En halvmulen tisdagseftermiddag i september känns den visionen mycket avlägsen. Arenan, snålblåsten och köptemplet Emporia dominerar fortfarande Hyllie. Men skyltarna på fasaderna till de kontorsbyggnader som steg för steg växt upp ur leran skvallrar ändå om vart stadsdelen är på väg. System Verification har numera sällskap av Fujitsu, Siemens, Capgemeni och norskägda TechnoGarden, som sysselsätter ett 40-tal anställda i Hyllie inom rekrytering av ingenjörer och chefer till främst industri- och IT-sektorn.

Sedan tidigare finns också IT-entreprenören Martin Bråkenhielms bolag Alien Interactive och Xelent Drift här. Det senaste året har AddPros Malmökontor, Merit Consultings skånska verksamhet och Lexicon IT-konsults sydsvenska bas flyttats hit från andra adresser i Malmö.

Apples skånska utvecklingsavdelning är senaste tillskottet. Men flytten, som Rapidus avslöjade i veckan, är i ärlighetens namn främst viktig för det renommé elektronikjättens närvaro ger. Inte minst är den ett symboliskt bakslag för det utökade Ideon och dess ambition att locka högprofilerade storbolag till Lund. Eftersom Apples utvecklingsenhet existerar i sin egen bubbla utan större utbyte med omvärlden blir de praktiska konsekvenserna små av att ha Apple på plats i Hyllie.

Istället är det Boozts etablering som verkligen gör det relevant att tala om Hyllie som en växande nod för IT-bolag. Sedan 2008 har Rapidus skrivit ett 20-tal artiklar om den Malmöbaserade e-handelsuppstickaren som med över en miljard i nettointäkt 2015 nafsar börsnoterade Qliro Groups e-handelssajt Nelly.com i hasorna.

Under våren flyttade verksamheten med 150 anställda till NCC:s nybygge eXlent strax norr om Malmö Arena. Och inget talar för att Boozt kommer slå av på tillväxten framöver, i somras fick bolaget in andra halvan av de 250 miljoner kronor som säkrats av danska Sampension, Friheden Invest och tidigare ägare som Verdane, Ecco och Sunstone Capital. I en intervju med Rapidus angav vd Hermann Haraldsson möjligheten att växa till 200-220 anställda som största skälet till etableringen i Hyllie.

Stadsdelen saknar många av de faktorer som ofta lyfts fram när politiker och näringslivsutvecklare försöker skapa bördig mylla för nya teknikunder. Här finns ingen högskola att norpa forskare och studenter ifrån. Siemens och Capgemini finns numera på plats men annars är det ont om väletablerade storföretag. Här finns inget Sony Mobile, Microsoft, Sigma eller ÅF som Västra hamnen och nordöstra Lund kan skryta med.

Nybyggda kontorslokaler är givetvis en faktor men kan inte ensamt förklara varför Hyllie lyckats locka till sig IT-bolagen – även Västra hamnen är ju fullt av nybyggen. Snarare är det kommunikationerna som främst talar till stadsdelens fördel. Västra hamnen ligger visserligen hyggligt nära Malmö C men avståndet framstår ändå som en sjumilavandring jämfört med Hyllies tågcentrerade detaljplan. Och för bilpendlarna är halvön lite av ett fängelse, i rusningstrafik får man stundtals räkna med att sitta 30 minuter eller mer i bilkö bara för att ta sig över Klaffbron.

Kontorshusen kommer fortsätta växa ur leran i Hyllie. Till årsskiftet påbörjas exempelvis den 110 meter höga fjärde etappen av Point Hyllie. Skyskrapan, som blir Malmös näst högsta efter Turning Torso, tillför 20.000 kvadratmeter kontorsyta och ska vara specialbyggt för små- och medelstora företag.

Men jämförelsen med Kista haltar ändå betänkligt. Även om glansen falnat en del de senaste åren är stadsdelen i Stockholms norra utkant inte bara säte för Ericssons huvudkontor, i närområdet finns över 1.000 IT-bolag lokaliserade enligt siffror från stiftelseägda klusterorganisationen Kista Science City. Hamdija Jusufagic på System Verification får ge sig till tåls lite till.

Kort sagt: Det är långt till de etablerade storföretagen och flera kilometer till närmaste högskola. Ändå börjar Hyllie allt mer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.


  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Näringslivet hjälper småbolag att växa

    Ideon har dragit igång en ny omgång av programmet Navigator Scaleup som ska ge små företag en skjuts i tillväxten. Denna gång är det fem bolag som under två år får stöd av mentorer från näringslivet.

  • Boozt fortsätter växa

    E-handelsbolaget Boozt var utropstecknet i torsdagens rapportflod som också innehöll Mildef, Inwido, Rugvista och USWE Sports.

  • Boozt skruvar upp helårsprognosen

    Boozt skriver upp prognoserna för omsättningstillväxt och justerat rörelseresultat för helåret 2023. Här ser du varför.

  • Öresundsregionens nya IT-jätte

    En ny IT-koncern tar form i Öresundsregionen, med bas i Köpenhamn. Addpro byter nu namn till Itm8 och grundaren blir Sverigechef för den nya koncernen.

  • E-handelskungen skruvar upp målen – igen

    Börsnoterade Boozt överträffar sina egna förväntningar och nu skruvar e-handelsjättens medgrundare och vd Hermann Haraldsson upp prognosen för helåret rejält.

  • Dagens rapporter från Malmö-koncerner

    Thule Group Thule Group, som säljer fritidsutrustning och biltillbehör, fick se omsättningen minska med 31 procent under första kvartalet i […]

  • E-handelskungen skruvar upp målen

    Boozt har intagit tronen som Sveriges största e-handelsbolag. Nu skruvar det Malmöbaserade företaget upp målen ytterligare. Rapidus tog ett snack […]

  • Innovationsfrämjare flockas i Lund

    Imorgon drar Sveriges Innovationsriksdag igång på Medicon Village i Lund. Omkring 400 deltagare från näringslivet, politiken och det svenska innovationssystemet […]

  • Bra år för Boozt

    E-handelsföretaget Boozt, med huvudkontor i Malmö, ökade försäljning och vinst under 2022. Siffrorna hade redan kommunicerats till aktiemarknaden i december. […]