söndag 24 november 2024

inloggad som

Alnarp tar in kapital och nyanställer

Miljöteknikföretaget Alnarp Cleanwater Technology ökade sin omsättning med 70 procent, från 9,5 till över 16 miljoner kronor förra året. Nu tar de även in fyra miljoner kronor genom en nyemission, bland annat för att kunna anställa fler personer.

– Vi gör det här för att vi ser att vi har momentum i bolaget och för att vi vill vidhålla den expansionskurva som vi har. Exakt vart det kommer leda vill jag inte kommentera men vi har en tydlig ambition, säger Alnarp Cleanwaters vd Yngve Svensson till Rapidus.

Alnarp Cleanwater har utvecklat ett bioreningsverk baserat på forskning från SLU, där slammet i avloppsvattnet bryts ner med hjälp av mikroorganismer och speciella växter. Processen liknar hur nedbrytning sker i naturen och kräver ingen tillsättning av kemikalier. Huvudkontoret finns i Alnarp, med en filial i Stockholm och sedan tidigare i vår även utanför Linköping. Försäljning av bioreningsverken sker dessutom genom ett 20-tal återförsäljare runt om i södra och mellersta Sverige.

Med pengarna från emissionen vill företaget förstärka framförallt sin säljavdelning, men ser också ett behov av att satsa mer på logistik för att hantera den ökande försäljningen.

Inga nya ägare tillkom genom emissionen, som fulltecknades av en majoritet av företagets 19 ägare. Enligt Yngve Svensson är ägarbilden efter emissionen ungefär densamma som innan.

Sedan Axel Johnson Gruppen genom kapitalförvaltningskoncernen Altocumulus gick in som 20-procentig delägare i början av 2014 har omsättningen i Alnarp Cleanwater gått stadigt uppåt.

Företaget har i dag runt tio anställda och slutade 2015 med ett resultat på minus 3,7 miljoner kronor.

Hanna Sigeman

Miljöteknikföretaget Alnarp Cleanwater Technology ökade sin omsättning med 70 procent, från 9,5 till över 16 miljoner kronor förra året. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.