torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska börsbolag rampar upp forskningssatsningarna

Trots att Active Biotech och Alfa Laval drar ner ökade de största skånska teknik- och life science-bolagen på börsen sina FoU-kostnader med över 150 miljoner kronor under 2015, visar Rapidus genomgång. Bland annat växlade Camurus upp sina forskningssatsningar med 35 procent och Axis lägger snart en miljard om året på att utveckla nya produkter.

Totalt ökade Lundabaserade Axis sina FoU-kostnader med 127 miljoner kronor till 986 miljoner. Främst är det på nya modeller av nätverkskameror som Axis lägger krutet men som Rapidus tidigare rapporterat börjar bolaget få ordentliga intäkter även från andra produktområden. Under 2015 kom 55 miljoner kronor från övriga produkter, främst system för passagekontroll, vilket kan jämföras med 20 miljoner 2014.

Även börsnykomlingen Camurus har ökat sina forskningsinsatser rejält under 2015, till 153 miljoner kronor. Camurus har i dag åtta pågående kliniska studier. Ett antal finansieras dock helt eller delvis av läkemedelsjättarna Novartis och Braeburn Pharmaceuticals via licensaffärer.

Av de elva börsbolag med hela eller stora delar av sin utveckling i Skåne som Rapidus tittat närmare på ökade nästan samtliga sina FoU-kostnader under 2015. Bland dem finns Beijer Electronics, som ökade sina satsningar på utveckling från 114 till 121 miljoner kronor trots att bolaget hade ett tufft 2015 med något sjunkande omsättning och förlust i fjärde kvartalet.

Framförallt är det affärsområdet industriautomation som tynger Beijer och till sommaren kommer ett 100-tal anställda att ha lämnat verksamheten i två olika sparpaket.

Per_Samuelsson– Vår FoU-verksamhet berörs inte av sparpaketen. Snarare kommer vi öka på personalstyrkan inom mjukvaruutveckling de närmaste åren. Beijer Electronics har traditionellt mest sysslat med hårdvara och för några år sedan var 80-90 procent av våra utvecklingskostnader inom hårdvara. Det har svängt om nu och om två år står mjukvara för 80 procent, säger vd Per Samuelsson till Rapidus.

En stor del av den verksamheten sker i Malmö, som är centrum för Beijers mjukvaruutveckling. Av bolagets 750 anställda sitter drygt 110 i Malmö.

Två av bolagen i Rapidus genomgång drog ner sina FoU-kostnader under 2015. Active Biotech, som lade ner sitt längst gångna läkemedelsprojekt efter otillfredsställande studieresultat, och bjässen Alfa Laval med huvudkontor och viss utveckling i Lund.

– Det är en del av ett större besparingsprogram som vi startade hösten 2014. Inom FoU handlar det främst om en konsolidering där vi tittar striktare på idéerna vi har i röret och siktar in oss på de områden där vi har den största potentialen, säger Alfa Lavals chef för investerarrelationer Gabriella Grotte.

Klicka här för att se hela sammanställningen av de skånska FoU-satsningarna under 2015.

Erik Olausson

Trots att Active Biotech och Alfa Laval drar ner ökade de största skånska teknik- och life science-bolagen på börsen sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.