måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… där nybildat läkemedelsbolag flyttar in

Två forskningsavknoppare är nykomlingar på Lund Life Science Incubator. Ett av dem är nybildade Norinvent, som har utvecklat system för att snusa läkemedel.

Norinvent bygger på Jonatan Moses forskning från Sahlgrenska akademin i Göteborg. Han har utvecklat ett system med kolhydrater som binder läkemedel till ett membran av cellulosa. När membranet stoppas under överläppen släpps läkemedlet ut och tas upp via slemhinnorna i munnen. Därmed kan man använda samma läkemedel i lägre doser än om det ska tas upp i mag- och tarmkanalen.

– Möjligheten att distribuera under läppen har funnits länge, se bara på Swedish match. Men vi använder specifika kolhydrater för att bära läkemedlet och släppa ut det på ett kontrollerat sätt, säger vd Thomas Unt till Rapidus.

Norinvent bildades hösten 2014 av en grupp av företagare i Småland och flyttade strax innan sommaren in på Lund Life Science Incubator. Just nu gör de flera studier i en kontrollerad miljö, för att bekräfta mekanismen. Bolaget finansieras av riskkapital från ett flertal små investerare men de planerar för att ta in mer genom i en kommande emission.

– Styrelsen träffas denna vecka och jobbar inför emissionen. Den kommer i närtid, säger Thomas Unt.

Än så länge har Norinvent två anställda. Under hösten har de gjort nya värvningar till styrelsen, bland annat med Bo Kollberg, tidigare chef på Glaxosmithkline Consumer Healthcare i Norra Europa.

Under hösten flyttar även forskningsavknoppningen Bioextrax in på inkubatorn. De har en teknik för att framställa bioplasten polyhydroxyalkanoate, PHA, med mikroorganismer som är utvecklad vid Lunds universitet. Bioplasten har användningsområden inom livsmedelsförpackningar och elektronik men även inom medicinteknik.

Enligt vd Mohamad Takwa pågår diskussioner med globala PHA-producenter. Genom att flytta från universitetets lokaler till inkubatorn vill företaget ta steget mot kommersialisering.Bioextrax bildades 2014 av en grupp forskare från institutionen för bioteknik vid Lunds universitet och sysselsätter tre personer. I mars i år gick LU Inoovation System in som delägare.

Olof Peterson

Två forskningsavknoppare är nykomlingar på Lund Life Science Incubator. Ett av dem är nybildade Norinvent, som har utvecklat system för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.