måndag 29 april 2024

inloggad som

… där nybildat läkemedelsbolag flyttar in

Två forskningsavknoppare är nykomlingar på Lund Life Science Incubator. Ett av dem är nybildade Norinvent, som har utvecklat system för att snusa läkemedel.

Norinvent bygger på Jonatan Moses forskning från Sahlgrenska akademin i Göteborg. Han har utvecklat ett system med kolhydrater som binder läkemedel till ett membran av cellulosa. När membranet stoppas under överläppen släpps läkemedlet ut och tas upp via slemhinnorna i munnen. Därmed kan man använda samma läkemedel i lägre doser än om det ska tas upp i mag- och tarmkanalen.

– Möjligheten att distribuera under läppen har funnits länge, se bara på Swedish match. Men vi använder specifika kolhydrater för att bära läkemedlet och släppa ut det på ett kontrollerat sätt, säger vd Thomas Unt till Rapidus.

Norinvent bildades hösten 2014 av en grupp av företagare i Småland och flyttade strax innan sommaren in på Lund Life Science Incubator. Just nu gör de flera studier i en kontrollerad miljö, för att bekräfta mekanismen. Bolaget finansieras av riskkapital från ett flertal små investerare men de planerar för att ta in mer genom i en kommande emission.

– Styrelsen träffas denna vecka och jobbar inför emissionen. Den kommer i närtid, säger Thomas Unt.

Än så länge har Norinvent två anställda. Under hösten har de gjort nya värvningar till styrelsen, bland annat med Bo Kollberg, tidigare chef på Glaxosmithkline Consumer Healthcare i Norra Europa.

Under hösten flyttar även forskningsavknoppningen Bioextrax in på inkubatorn. De har en teknik för att framställa bioplasten polyhydroxyalkanoate, PHA, med mikroorganismer som är utvecklad vid Lunds universitet. Bioplasten har användningsområden inom livsmedelsförpackningar och elektronik men även inom medicinteknik.

Enligt vd Mohamad Takwa pågår diskussioner med globala PHA-producenter. Genom att flytta från universitetets lokaler till inkubatorn vill företaget ta steget mot kommersialisering.Bioextrax bildades 2014 av en grupp forskare från institutionen för bioteknik vid Lunds universitet och sysselsätter tre personer. I mars i år gick LU Inoovation System in som delägare.

Olof Peterson

Två forskningsavknoppare är nykomlingar på Lund Life Science Incubator. Ett av dem är nybildade Norinvent, som har utvecklat system för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.