torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Genvägen till framgång går inte via Kalifornien

mini_erikKort sagt: Från högsta regeringsnivå ner till Findus odling av jätteräkor i Bjuv – överallt syns den febriga drömmen om Silicon Valley. Men för den stora merparten av regionens innovationsbolag vore det mycket bättre att försöka knyta Skåne närmare Köpenhamn istället.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Har du hört talas om Food Valley of Bjuv? Det är Findus som satsar på att bygga upp ett kluster av livsmedelsrelaterade innovationsbolag i anslutning till sin produktionsanläggning på den skånska landsbygden. Först ut är en odlingsanläggning för jätteräkor tillsammans med Uppsalaföretaget Vegafish som ska börja leverera sina första räkor redan nu i sommar.

Namnet syftar knappast på topografin kring Bjuv. När planerna presenterades i slutet av 2013 beskrev Findus dåvarande nordiska vd Jari Latvanen satsningen som ”en motsvarighet till Silicon Valley med fokus på mat”.

Han är långt ifrån ensam om att försöka rida på framgångsvågen i den mytomspunna teknikdalen i Kalifornien. Klusterbeteckningen Medicon Valley är det kanske mest graverande exemplet på renommésnyltning, men fascinationen för Silicon Valley tycks genomsyra hela det skånska innovationssystemet.

Det finns givetvis skäl för det. Densiteten på teknikjättar och riskkapital i Silicon Valley saknar motstycke såväl geografiskt som historiskt. För Neo Technology, Verifyter och andra skånska innovationsbolag som har dessa teknikjättar som målgrupp och som är substantiella nog att kunna locka tunga amerikanska investerare är det ovärderligt att vara på plats.

Likväl finns det goda skäl att tagga ner Silicon Valley-hajpen. Medan socialdemokratiske näringsministern Mikael Damberg i veckan var på studieresa i Kalifornien kom en del av Silicon Valley till Sverige i form av Steve Wozniak, tekniknörd ut i fingerspetsarna och medgrundare till Apple. Alla vill kopiera Silicon Valley, men denna typ av näringsliv måste växa fram organiskt, menade han i intervjun med Rapidus grundare Jan Wifstrand. När antalet framgångsrika avknoppningsbolag växt sig tillräckligt stort kommer riskkapitalisterna automatiskt följa efter.

Som halvledarindustrins vagga fick Silicon Valley ett försprång på flera decennier och det finns kort sagt ingen hemlig, enkel formel för teknikdalens tillväxt som man kan komma över genom att åka på studiebesök till San Fransisco eller döpa sitt klusterinitiativ efter den amerikanska framgångssagan.

Silicon Valley domineras dessutom av hårdvarujättar och IT-bolag. För Skånes hela life sciencesektor ligger Köpenhamnsområdet, med sin tunga ansamling av läkemedelstillverkare, betydligt närmare till hands för att hitta samarbetsparter, licenskunder och investerare. BoneSupports nyemission på 120 miljoner kronor, där 18 miljoner kommer från existerande ägaren Lundbeckfond Ventures, är det senaste exemplet.

Men också för annan näringslivstillväxt i Skåne finns det andelning att dra mer nytta av Köpenhamnsområdets breda rekryteringsbas, starka varumärke och den dynamik som Skåne och Själland faktiskt har att erbjuda.

Ändå är frågan om att knyta sig till Köpenhamn i marknadsföringen av regionen ännu känslig i Sverige. I en intervju med The Guardian om debatten kring Greater Copenhagen för Stefan Johansson på Invest in Skåne istället fram förslaget ”Scandinavian Bay Area”, med tydlig anspelning på San Fransiscobukten.

Vi har alltså hamnat i den motsägelsefulla situationen att skånska aktörer, som tvekar inför att kalla sig ”Greater Copenhagen”, gnuggar händerna av förtjusning vid tanken på att kalla sig ”Greater Silicon Valley”.

Det är också i det ljuset man ska se de våldsamma slitningarna inom Medicon Valley Alliance, som blev tydliga på gårdagens årsmöte. Och då är beteckningen Greater Copenhagen ändå betydligt mer logisk än Medicon Valley, som aldrig riktigt slagit utomlands och som dessutom för tankarna till kiselplattor och transistorer snarare än provrör och pipetter.

Kort sagt: Från högsta regeringsnivå ner till Findus odling av jätteräkor i Bjuv – överallt syns den febriga drömmen om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.