söndag 5 maj 2024

inloggad som

Analys: Genvägen till framgång går inte via Kalifornien

mini_erikKort sagt: Från högsta regeringsnivå ner till Findus odling av jätteräkor i Bjuv – överallt syns den febriga drömmen om Silicon Valley. Men för den stora merparten av regionens innovationsbolag vore det mycket bättre att försöka knyta Skåne närmare Köpenhamn istället.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Har du hört talas om Food Valley of Bjuv? Det är Findus som satsar på att bygga upp ett kluster av livsmedelsrelaterade innovationsbolag i anslutning till sin produktionsanläggning på den skånska landsbygden. Först ut är en odlingsanläggning för jätteräkor tillsammans med Uppsalaföretaget Vegafish som ska börja leverera sina första räkor redan nu i sommar.

Namnet syftar knappast på topografin kring Bjuv. När planerna presenterades i slutet av 2013 beskrev Findus dåvarande nordiska vd Jari Latvanen satsningen som ”en motsvarighet till Silicon Valley med fokus på mat”.

Han är långt ifrån ensam om att försöka rida på framgångsvågen i den mytomspunna teknikdalen i Kalifornien. Klusterbeteckningen Medicon Valley är det kanske mest graverande exemplet på renommésnyltning, men fascinationen för Silicon Valley tycks genomsyra hela det skånska innovationssystemet.

Det finns givetvis skäl för det. Densiteten på teknikjättar och riskkapital i Silicon Valley saknar motstycke såväl geografiskt som historiskt. För Neo Technology, Verifyter och andra skånska innovationsbolag som har dessa teknikjättar som målgrupp och som är substantiella nog att kunna locka tunga amerikanska investerare är det ovärderligt att vara på plats.

Likväl finns det goda skäl att tagga ner Silicon Valley-hajpen. Medan socialdemokratiske näringsministern Mikael Damberg i veckan var på studieresa i Kalifornien kom en del av Silicon Valley till Sverige i form av Steve Wozniak, tekniknörd ut i fingerspetsarna och medgrundare till Apple. Alla vill kopiera Silicon Valley, men denna typ av näringsliv måste växa fram organiskt, menade han i intervjun med Rapidus grundare Jan Wifstrand. När antalet framgångsrika avknoppningsbolag växt sig tillräckligt stort kommer riskkapitalisterna automatiskt följa efter.

Som halvledarindustrins vagga fick Silicon Valley ett försprång på flera decennier och det finns kort sagt ingen hemlig, enkel formel för teknikdalens tillväxt som man kan komma över genom att åka på studiebesök till San Fransisco eller döpa sitt klusterinitiativ efter den amerikanska framgångssagan.

Silicon Valley domineras dessutom av hårdvarujättar och IT-bolag. För Skånes hela life sciencesektor ligger Köpenhamnsområdet, med sin tunga ansamling av läkemedelstillverkare, betydligt närmare till hands för att hitta samarbetsparter, licenskunder och investerare. BoneSupports nyemission på 120 miljoner kronor, där 18 miljoner kommer från existerande ägaren Lundbeckfond Ventures, är det senaste exemplet.

Men också för annan näringslivstillväxt i Skåne finns det andelning att dra mer nytta av Köpenhamnsområdets breda rekryteringsbas, starka varumärke och den dynamik som Skåne och Själland faktiskt har att erbjuda.

Ändå är frågan om att knyta sig till Köpenhamn i marknadsföringen av regionen ännu känslig i Sverige. I en intervju med The Guardian om debatten kring Greater Copenhagen för Stefan Johansson på Invest in Skåne istället fram förslaget ”Scandinavian Bay Area”, med tydlig anspelning på San Fransiscobukten.

Vi har alltså hamnat i den motsägelsefulla situationen att skånska aktörer, som tvekar inför att kalla sig ”Greater Copenhagen”, gnuggar händerna av förtjusning vid tanken på att kalla sig ”Greater Silicon Valley”.

Det är också i det ljuset man ska se de våldsamma slitningarna inom Medicon Valley Alliance, som blev tydliga på gårdagens årsmöte. Och då är beteckningen Greater Copenhagen ändå betydligt mer logisk än Medicon Valley, som aldrig riktigt slagit utomlands och som dessutom för tankarna till kiselplattor och transistorer snarare än provrör och pipetter.

Kort sagt: Från högsta regeringsnivå ner till Findus odling av jätteräkor i Bjuv – överallt syns den febriga drömmen om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.