måndag 14 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Olofssons bolag står och stampar

|  
|  

Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

Rapidus redovisade på onsdagen helårssiffrorna för börsnoterade Pion Group, som Danir röstkontrollerar till 71 procent. Koncernen, som bland annat innehåller Poolia och Uniflex, redovisar kraftigt sänkt försäljning, en rejäl förlust och sänker de finansiella målen.

Rapidus har nu tagit en titt på Danirkoncernen som helhet.

Det är fel att säga att det går dåligt för Danirbolagen, som består av Sigmabolagen, Nexer, A Society, Pion Group och Aptio. Den totala omsättningen var 13,3 miljarder kronor under 2024. Röreleresultatet blev 450 Mkr.

För ett företag som ägs av en familj är det inte fy skam. Men med detta sagt var omsättningen oförändrad, resultatet var en nedgång från 508 Mkr, vilket är ett trendbrott. Danirkoncernen har tidigare växt stadigt år för år. För bara fem år sedan omsatte koncernen hälften så mycket, 6,6 miljarder kronor.

2024 års siffror innebär en rörelsemarginal på 3,3 procent och familjebolagets ordförande Johan Glennmo lägger året till handlingarna som ”en grå novemberdag”.

“Uthyrningslagen har slagit hårt”

– Uthyrningslagen har slagit hårt och inneburit att vi tappat uppdrag. Men det är också konjunkturen. Våra kunder avvaktar med att starta nya projekt. Det verkar som att man ännu inte vågar tro på att det ska lossna, säger han.

Rapidus har nyligen redogjort för familjen Olofssons kamp mot uthyrningslagen, läs mer här.

Den absolut största delen av Danir är de olika Sigmabolagen, som trots sina gemensamma namn inte redovisas som en koncern, utan separat. Alla är IT-konsulter inom olika nischer. Tillsammans omsätter de avrundat cirka 5,6 miljarder kronor.

Störst av dessa är Sigma Technology som omsatte 1,8 miljarder kronor i fjol. Det var en marginell minskning.

Tvåa är Sigma Software som omsatte 1,1 miljarder, även detta en marginell minskning. I detta bolag finns drygt 1 800 anställda, varav 1 100 arbetar i Ukraina.

– Kriget har inneburit enorma utmaningar, sammanfattar Johan Glennmo.

Trea är Sigma Connectivity som omsatte 1 miljard, vilket var en ökning. Detta bolag har sitt ursprung i Ericssons mobiltelefonutveckling i Lund.

Stockholm växer medan Skåne står stilla

Sedan följer Sigma Industry, som i sin tur är uppdelat i regioner för den svenska marknaden. Sigma Industry South, som omfattar södra Sverige upp till Jönköping, stod och stampade på 450 Mkr i omsättning. Sigma Industry East North, som omfattar Stockholmregionen, ökade försäljningen från 660 Mkr till 800 Mkr.

Johan Glennmo har dock ingen förklaring till att Stockholm växer medan Skåne står stilla.

I årets siffror ingår även Sigma Civil som erbjuder konsulter till byggindustrin. Här blev det en 20-procentig minskning till 173 Mkr. Sigma Civil såldes dock i slutet av året till norska Norconsult.

Nexer hette tidigare Sigma IT och har kunder som inte själva är IT-bolag eller industrier. Här föll omsättningen med drygt 100 miljoner till 3,3 miljarder kronor.

I Pion Group har Danir samlat konsultbolag som inte är IT-konsulter. Detta blev Danirs sorgebarn förra året med en försäljning som föll från 2 miljarder till 1,7 mdr. Se separat artikel om Pions kvartalsrapport här.

– Det är främst kring konsulttjänster av så kallade blue collar-jobb, alltså jobb som inte är högt specialiserade, som efterfrågan fallit, säger Johan Glennmo.

A Society är en konsultförmedling, och med tanke på vad som sagts ovan är det lite överraskande att det bolaget gick bättre, upp över 2 miljarder i omsättning från 1,7 mdr året innan. Förklaringen är att det trots allt finns efterfrågan på högutbildade konsulter och att A Society inte bara förmedlar Danir-konsulter.

Johan Glennmo säger att hela koncernen nu effektiviseras och besparingar görs.

“2025 måste blir bättre än 2024, men det är mer en tro än något jag faktiskt sett tecken på än.”

johan glennmo

– 2025 måste blir bättre än 2024, men det är mer en tro än något jag faktiskt sett tecken på än. Vi är i alla fall mer slimmade, vi har tittat på att ha rätt konsulter i rätt mix. Nu är fokus på att få upp beläggningen, säger han.

I Danir ingår även en minst sagt spretig investeringsverksamhet. I Danirs årsbok, som denna artikel hämtat fakta från, redovisas bland annat en investering i gruvprojektet Kaunis Iron, fastighetsbolaget Hub Park som bygger parkeringshus, reklambyrån Nocnoc och belysningsföretaget Brainlit.

– De här investeringarna sköter jag tillsammans med Dan. Några har varit med länge, andra har jag tagit in. Det är olika, säger Johan Glennmo.

Danirkoncernen i sammandrag:
Sigma Technology
Sigma Connectivity
Sigma Sofware
Sigma Industry (South, West, och East North)
Nexer
Pion
A Society
Aptio
Övriga investeringar

Gunnar Wrede

Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • IT-profilen vill sälja drönare

    Drone as a Service, DaaS, är den nya affärsidén bakom Sebastian Merlövs nystartade bolag. – Sverige och Europa kommer att behöva tillverka miljontals drönare. Nu har vi startat ett bolag som ska se till att det händer, säger han.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.


  • Från Northvolt till Danir

    Först byggde han upp Sigma Connectivity ur återstoden av det nedlagda Sony i Lund. Sedan var han ansvarig för att bygga upp Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Nu blir han vd för Dan Olofssons ägarbolag Danir.

  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • Öppet bråk om uthyrningslagen

    Malmöprofilen Dan Olofsson ryker ihop med branschorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är den dom som nyligen slog fast att Danirbolaget Sigma Industrial Solutions inte omfattas av uthyrningslagen.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.