tisdag 18 mars 2025

inloggad som

Konsultfrossa i Pion Group

|  
|  

Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

Pion Group är verksamt inom rekryterings- och bemanningsbranschen, med dotterbolag som Uniflex, Poolia, Dreamwork och Roi. År 2024 blev ett tufft år för koncernen, som minskade sina intäkter med 21 procent, till 1,6 miljarder kronor.

Det sista kvartalet backade bolaget med 25 procent jämfört med året innan, och omsatte 364 miljoner kronor. Rörelseresultatet minskade och landade på minus 28 Mkr, vilket är en rejäl minskning jämfört med med minus 3,3 Mkr för samma period 2023.

Resultatet för helåret blir därmed förlust med 70,6 Mkr. Även året innan blev det förlust, dock inte lite stor, då resultatet landade på minus 16,8 Mkr.

Rapidus har varit i mailkontakt med Pion Groups vd Martin Hansson, som kommenterar det negativa resultatet för fjolåret:

– Vi har haft ett tufft år, men vi har också tagit viktiga steg för att stärka vår position. Marknaden har varit utmanande, men vi ser positivt på de förändringar vi genomfört, skriver Pion Groups vd Martin Hansson.

Uthyrningsregeln slår hårt

Martin Hansson, som tillträdde som vd i maj 2024 skriver i vd-ordet att 24-månadersregeln står för cirka 10 procent av omsättningsminskningen under året. 24-månadersregeln, som tillkommit under uthyrningslagen, fick fullt genomslag i oktober 2024 och har kritiserats av många aktörer i branschen, bland andra huvudägaren Dan Olofsson.

– Regeln har haft en tydlig påverkan, men vi ser att dess effekt kommer att minska framöver. Vi arbetar aktivt för att anpassa oss till de nya förutsättningarna, skriver Martin Hansson till Rapidus.

Bolaget har under året genomfört kostnadsbesparingar om cirka 65 Mkr, vilket överträffade målsättningen om 48 Mkr. Personalkostnaderna har minskat med 20 procent under 2024 jämfört med 2023, samtidigt som antalet anställda har minskat med en dryg tredjedel jämfört med året innan. Vid årsskiftet 2024 hade bolaget cirka 2300 anställda.

– Vi har fokuserat på att effektivisera processer och kostnader, inte bara personalnedskärningar. Det handlar om att skapa en mer robust organisation, skriver Martin Hansson.

Ändrar finansiella mål

Nu reviderar Pion Group sina finansiella mål, där omsättningsmålet på 4 miljarder 2026 nu utgår. Under 2024 kom bolaget upp i en omsättning på 1,6 miljarder. Även EBITA-målet på 200 miljoner 2026 utgår och istället sätter bolaget ett mål för EBIT, som över en konjunkturcykel ska vara 5 procent. Även målet för nettoskuldsättningsgraden utgår.

– Det är för att bättre passa dagens marknadsläge. Det handlar om att vara flexibla och anpassa oss till en föränderlig omvärld, där vi vill växa snabbare än marknaden och ha ett stabilt EBIT-mål som kan användas över tid, eftersom resultaten i branschen fluktuerar över konjunkturcykeln, skriver Martin Hansson.

Pion Group är noterat på Stockholmsbörsen och aktien dök när handeln öppnade på onsdagen. Strax före lunch var aktien nere med 7,1 procent. Styrelsen har föreslagit att utdelningar till aktieägare uteblir.

Julia Fryklund

Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.


  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Norska pengar ska göra Great IT ”greit”

    Expansiva Great IT fortsatte växa under förra året. Samtidigt vände tidigare vinster till förlust på sista raden. Nu tar koncernen in norska pengar för att driva på den fortsatta tillväxtstrategin.

  • Dansken som köper Mason

    Danska Nextt Management, med Christian Hvashøj Schaarup i spetsen, förvärvar den Malmöbaserade förmedlaren av interimchefer Mason Executive Interim.