måndag 13 januari 2025

inloggad som

Protester mot Köpenhamns nya ö

|  

Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

Lynetteholmen är ett projekt som planeras av den danska regeringen och Köpenhamns kommun med företaget By & Havn som byggmästare. Det handlar om en ny konstgjord ö, norr om Refshaleøen, på totalt 280 hektar. I kvadratisk form motsvarar det ungefär 1,4 kilometer per sida.

Motivet till bygget är dels en klimatanpassning, där Lynetteholm ska skydda resten av Köpenhamn mot vattenhöjningar, dels för att skapa utrymme för Köpenhamns tillväxt, där det idag varken finns tillräckligt med kontor eller bostäder.

Planen är att Lynetteholm ska rymma 35 000 bostäder.

Projektet antogs 2021 och budgeten för byggandet av ön har redan ökat, från 2,5 miljarder danska kronor till nu 3,4 miljarder danska kronor.

Men i helsidesannonser och en planerad mediekampanj med bidrag från stiftelser får Köpenhamns expansionsplaner motvind.

Den nya massiva motkampanjen har två huvudbudskap: För det första är ön lönlös mot stormfloder. För det andra ökar inte Köpenhamns befolkning, tvärtom, den minskar.

En ny rapport från Sund & Bælt visar att Köpenhamns norra delar bör skyddas mot extrema stormfloder på upp till 7,5 meter fram till 2075. Ön är tänkt att skydda Köpenhamn från stigande stormfloder med en höjd på endast 4 meter.

Dessutom har Danmarks Statistik och Köpenhamns kommun sänkt sina förväntningar på befolkningsutvecklingen. Demografiska prognoser visar nu en minskning från 800 000 till 700 000 invånare i Köpenhamns innerstad år 2050.

– Danmarks statistik räknar med att hela Danmarks befolkning bara kommer att öka med 216 000 personer fram till 2060. Trots det förväntas Köpenhamns stad ta 120 000 av de nya invånarna genom att skapa utrymme i Öresund. Det är inte realistiskt, säger Lone Johnsen. Hon är talesperson för den nya kampanjen “Tænk os om.”

Kampanjen uppmanar till att avtalet rivs upp. Initiativet har stöd av experter och den danska kraftfulla naturskyddsföreningen (Danmarks Naturfredningsforening) som varnar för konsekvenser för ekonomin och klimatet.

Den danska naturskyddsföreningen har tagit initiativ till ett officiellt klagomål till EU tillsammans med klimatorganisationer runt Östersjön, bland annat Naturskyddsföreningen i Sverige.

Lynetteholmen irriterar dessutom svenska myndigheter. I juni 2023 ville Naturvårdsverket och flera svenska miljömyndigheter, med Naturvårdsverket i spetsen, ha svar på om – och hur – Lynetteholmens påverkan på vatteninflödet till Östersjön ska kompenseras. Danmark har ännu inte svarat.

Men bygget kan komma att påverka både Danmark och Sverige, enligt Danmarks Naturfredningsforening. Den konstgjorda halvön kan fungera som en liten propp i Öresund.

Konsultföretaget DHI har räknat ut att Lynetteholm kommer att blockera 0,25 procent av vattnet i Öresund. Och en beräkning från det holländska konsultföretaget Deltares uppskattar att den konstgjorda ön kan blockera upp till 0,5 procent.

“Över flera år kan det ändra saltbalansen i Östersjön”

Danmarks Naturfredningsforening

– Det kanske inte låter så mycket, men över flera år kan det förändra saltbalansen, vilket är helt avgörande för livet i Östersjön, påpekar Danmarks Naturfredningsforening.

Den nya kampanjen tar avstamp i boken “Tænk os om – alternativer til Lynetteholm”, där
experter som arkitekter, ingenjörer och forskare kritiserar projektet. Även om jord nu hälls i havet för ett fundament till Lynetteholmen tror Lone Johnsen att det är möjligt att ompröva avtalet inför kommunalvalet i Danmark i november 2025.

– Flera förhållanden kan ändra Lynetteholm. Planerna för metron M5 har tills vidare skjutits upp från i våras till efter valet på grund av osäkerhet kring finansieringen. Och det finns ett behov av en sammanhängande plan för skydd mot stormfloder för huvudstaden, säger Lone Johnsen till Rapidus.

Över 2 600 personer har skrivit upp sig på en stödlista för ett återupptagande av Lynetteholm-avtalet. Och i en YouGov-undersökning i huvudstadsregionen om Lynetteholm vill 68 procent att Lynetteholmen ska stoppas. Endast 8 procent vill att projektet ska fortsätta.

Keld Broksø

Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Jo, Coldzyme fungerar”

    Bolaget Enzymatica i Lund som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme drabbades hårt under pandemin. Nu förklarar vd Claus Egstrand varför han är full av tillförsikt och står fast vid målet att mer än tiofaldiga försäljningen på två år.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.