fredag 27 september 2024

inloggad som

Tunga skånska portföljer

Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

En titt i ägardatabasen Holdings ger mycket information, men inte all. Här kan man se de noterade innehaven och deras aktuella aktievärde hos ett antal ägare. Man ser dock inte alla onoterade innehav och inte heller sådant som eventuellt ägs genom kapitalförsäkringar.

Med det sagt har Rapidus vaskat fram åtta aktieportföljer, där alla utom en har ett värde som överstiger miljarden.

Minst i denna klass är Tepe-familjen Eklund som enligt Holdings förvaltar en portfölj värd 900 Mkr. De tre största innehaven är Wihlborgs, Inwido och Boozt. Generellt består portföljen mestadels av skånska bolag.

Sedan kommer LMK vars stiftelse och investmentbolag förvaltar arvet efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren. Mikael Karlsson gick bort 2005 och stiftelsen förvaltar åtminstone delar av den köpeskilling på över 2 miljarder kronor som tillföll hans fru Therese Karlsson då Canon köpte Axis, 2015.

I LMK-sfärens portfölj finns aktier för 1,4 miljarder kronor. Frågetecken kan sättas för Holdings summa, eftersom den är mindre än hälften av de 3,4 miljarder kronor som LMK fick för Axis. Det största innehavet är IT-företaget Image Systems, ett noterat bolag vars aktievärde i princip utraderats. Andra största innehavet är det onoterade halvledarbolaget Epinovatech.

Investmentbolaget LMK Industri har andelar i onoterade bolag som Hammerglass, Neqst och Aqilion. Hur sfärens totalvärde ser ut får vi återkomma till.

På tredje plats bakifrån bland Skåneportföljerna, med ett värde på 1,8 miljarder, finns Tibia Konsult, bolaget som förvaltar tillgångar efter framlidne Sten K Johnson. Här är det största innehavet Haki Safety, som tidigare hette Midway Holding. Näst största innehavet är Wihlborgs, i övrigt är portföljen bred med över 40 innehav. Även här spökar dock Image Systems som sjunde största innehav.

Sedan kommer familjen Granlund med investmentbolaget Volito som bildat en förmögenhet genom bland annat flygleasing. Portföljen är enligt Holdings värd 2,3 miljarder kronor. Familjens överhuvud Karl-Axel Grandlund håller en mycket låg profil och ger inte intervjuer till media. Här utgörs den största delen av kapitalet av aktier i Peab och industriföretaget Bulten. Bland 30 innehav märks också EQT och Annehem Fastigheter. Här fanns också det onoterade Youcruit, vars konkurs Rapidus avslöjade igår.

Därnäst kommer nästa Axisgrundare, Martin Gren, med sitt investmentbolag Grenspecialisten med ett portföljvärde på 4,4 miljarder kronor. Med tanke på att han fick 2,4 miljarder för sina Axis-aktier får förvaltningen betraktas som lyckad.

– Jag är nöjd med portföljens utveckling. Grenspeicalisten har sex anställda som sköter förvaltningen med ett stort mandat. Jag involveras ganska sällan i konkreta allokeringsbeslut, säger Martin Gren till Rapidus.

De tre största innehaven är Vitec Software Group, Proact IT Group och Lime Technologies.

– Vårt senaste tillskott i portföljen är Novotek. Sedan tycker jag Lumen Radio är värt att lyfta fram, säger Martin Gren som valdes in i Lumens styrelse förra året.

På tredje plats uppifrån kommer Dunkerstiftelserna som förvaltar en röstmajoritet i Trelleborg. Bara den posten är värd 12 av totalt 12,8 miljarder kronor. I övrigt finns drygt 25 innhav i stora svenska börsbolag.

Tvåa är Backahill, med Peab-grundaren Erik Paulsson. Portföljvärdet är 15,8 miljarder kronor enligt Holdings, men endast nio synliga innehav skvallrar om att detta inte är hela bilden. Största listade innehaven är i alla fall fastighetsbolagen Catena, Fabege och Wihlborgs.

Som etta tar Rapidus med familjen Rune Anderssons Mellby Gård. Här ingår så många onoterade innehav som inte listas i Holdings att databasen inte ger en rättvisande bild. Vi konstaterar att Mellby Gård enligt egna räkenskaper hade en balansomslutning på 17,2 miljarder kronor år 2023. Mellby Gård är bland annat storägare i de noterade bolagen Academedia och Duni. I övrigt finns helägda bolag som Kappahl, Oscar Jacobsson och Älvsbyhus.

Vi lämnar till familjerna Paulsson och Andersson att tvista om vem som är rikast i Skåne.

OBS! Den här listan gör inte anspråk på att vara fullständig. Hur är det till exempel med Dan Olofsson och Percy Nilsson, Beijer Ref-miljardärerna Joen Magnusson och Per Bertland? Tyvärr är Holdings information otillräcklig för att ge en bild som kan antas vara rättvisande.

Gunnar Wrede

Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.