torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Näringslivstorskar på djupt vatten

Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

För två år sedan drog entreprenörerna Hampus Södergren, från Hanö dyk & ribcharter, och Hannes Kindeberg, som driver restaurangen Fisky Business och Hanö vandrarhem, i gång Hanö torskrevsförening. Målet är att gynna torsken i Östersjön och erbjuda skydd från rovdjur såsom säl och skarv.

Med på tåget är forskare från Marint centrum i Simrishamn och Lunds universitet, som undersöker om konstgjorda rev kan ge en bättre levnadsmiljö för torsken.

För att slippa byråkrati har torskrevsföreningen skippat att söka forskningsanslag. I stället vänder man sig till näringslivet för att få in kapital. Exempelvis gick Sölvesborg-Mjällby Sparbank in med en kvarts miljon i början av projektet. The Absolute Company i Åhus har också stöttat projektet.

– Vi får in pengar från sponsorer och företag. Exempelvis kan ett företag få en skylt med sitt företagsnamn på ett rev. Sedan kan vi skicka bilder på revet som kan användas som en kul marknadsföringsgrej, säger Hannes Kindeberg.

Hampus Södergren & Hannes Kindeberg

Hittills har 35 rev utplacerats utanför Hanö i Sölvesborg, en plats där det finns gott om säl och skarv. De rörliknande reven, som består av överblivet material från betongindustrin, kostar 25.000 kronor styck. Och nu har de fått napp bland vindkraftsbolagen.

– Både danska Ørsted och OX2-koncernen har kontaktat oss och vill implementera reven när de bygger vindkraftsparker. När bolagen bygger dessa parker måste de lämna in en rapport om miljöpåverkan och kan de då framöver visa att artificiella rev fungerar så tror jag att det här blir en game changer för marin infrastruktur, säger Hannes Kindeberg.

Tillsammans med Hampus Södergren driver Hannes Kindeberg torskrevsföreningen som en affärsidé. Men någon vinst att plocka ut finns inte. Det är dyrt att köra ut reven till havs och det mesta av överskottet går till forskning och uppföljning för att kunna visa att det är en bra idé över tid. Men det finns fler uppsidor, andra än att gynna torsken.

– Det här är både bra för Östersjön och våra egna verksamheter. Exempelvis när forskarna ska ut till reven så behöver de åka ribbåt och då kan Hampus bistå med sin ribcharter. I förlängningen kan jag också se att det här blir en marin turistpark där man kan fridyka, säger Hannes Kindeberg.

Martin Linderoth

Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]