onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska startups till final i Stockholm

|  , ,

För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

Next Awards är en stor satsning som banken SEB gör för att uppmärksamma nyföretagande. Till finalen den 5 september i Konserthuset i Stockholm kvalar tävlande från fyra regioner över hela landet.

På tisdagen utsågs de skånska finalisterna i tre kategorier: new ideas, transformation och community. Gemensamt för de tre är att affärsidéerna ska bidra till hållbarhet på klimat- eller samhällsnivå. Vinnarna gratifieras med prispengar, som mest 250 000 kronor, samt rådgivning, marknadsföring och hjälp med investerarkontakter i SEB:s regi.

Från vänster: Nour Habib, Trygg Rätt, Naib Woldemariam och Remi Lorén, Ekolution, Vahid Sohrabpour, Saveggy.

Finalist i kategorin new ideas blev företaget Saveggy som utvecklat ett organiskt nedbrytbart material som skyddar frukt och grönt. Den första tillämpningen är förpackning av gurkor som ersätter den plast som gurkor är förpackade i idag.

Rapidus har följt Saveggy ända sedan 2021 och nu i december 2023 var företagets grundare Arash Fayyazi gäst i vår podd Lejonkulan. Några månader senare stängde Saveggy en kapitalrunda på 20 Mkr, med bland andra LRF Invest som investerare.

I kategorin transformation är det företaget Ekolution som går till final. Grundaren Remi Lorén håller på att bygga en fabrik för isoleringsmaterial och andra byggelement av industrihampa i Staffanstorp, vilket Rapidus skrev om i januari i år.

Att råmaterialet är hampa innebär att produkterna blir koldioxidnegativa. Fabriken i Staffanstorp finansieras med 94 Mkr av det statliga initiativet Klimatklivet.

Kategorin community syftar till att uppmärksamma företag som verkar för social hållbarhet. Här blev finalisten företaget Trygg Rätt, med grundaren Nour Habib. Han har en bakgrund som kriminell och efter avtjänat fängelsestraff har han vigt sitt liv åt att styra ungdomar i utsatta områden in på rätt spår och därigenom förebygga kriminalitet.

Rapidus önskar de skånska finalisterna lycka till i höst.

Gunnar Wrede

För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.

  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.

  • Jättesmäll för Tretton37 – förlorar sin F-skatt

    Tretton37 i Lund har fått sin F-skatt återkallad. Anledningen är bristande redovisning och betalning. Enligt Skatteverket kan detta få stora konsekvenser för bolaget.