tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Staffanstorp får Hampafabrik

|  
|  

Malmöbolaget Ekolution bygger sin första egna fabrik för tillverkning av klimatsmart isoleringsmaterial till byggsektorn baserad på industrihampa. Fabriken ska stå klar i Staffanstorp vid årsskiftet. En av finansiärerna är en tidigare Skanskachef.

Sedan lanseringen av hampafiber 2020 som en koldioxidbindande och effektiv isolering tillverkar och säljer Ekolution byggartiklar i form av isoleringsskivor, akustikskivor och byggelement av hampa.

– Ett av våra större byggprojekt är Badskon, där 40 MKB-lägenheter nu byggs av Peab i Hyllie, Malmö. Vårt allra största projekt är Triple Zero, en stor logistikfastighet i Bålsta nära Stockholm som byggs i regi av fastighetsinvesteringsbolaget Nrep, säger Remi Lorén, grundare och vd för Ekolution.

Omsättningen har legat runt 10 miljoner kronor de senaste åren och hittills har produktionen skett hos utländska tillverkare.

– Nu tar vi hem tillverkningen och kommer att ha världens modernaste fabrik för beredning av industrihampa och tillverkning av hampafiberisolering. Vår koldioxidnegativa hampafiberisolering har marknadens lägsta klimatpåverkan.

Att den är koldioxidnegativ innebär att hampan bidrar till att faktiskt minska utsläppen av växthusgaser. Remi Lorén uppger att produkterna från fabriken kommer att binda 72.000 ton koldioxidekvivalenter per år i brutto.

En tidigare industrifastighet i Staffanstorp renoveras för att hysa fabriken som ska förädla lokalproducerad hampa.

– Vi har ett 30-tal kontrakterade skånska lantbrukare. Dessutom, när vi får alla processteg under samma tak, kan vi erbjuda bättre pris och bli mer konkurrenskraftiga. Inom något år har vi anställt 20-30 personer. I dag är vi åtta i personalstyrkan.

Fabriksbygget finansieras med hjälp av 94 miljoner kronor i form av klimatomställningsstöd från Klimatklivet. Resten av finansieringen kommer från en kapitalresningsrunda i höstas där bolaget reste 156 miljoner kronor från bland andra Gunnar Hagman – Ekolutions styrelseordförande samt tidigare vd för Skanska Sverige – via Hagman Green Business.

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd för klimatomställningsprojekt som minskar utsläpp av växthusgaser. Det delfinansieras av EU och kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer.

Förra året var Ekolution den sökanden som beviljades det högsta stödet i hela Sverige. Totalt beviljades 225 miljoner kronor till skånska klimatåtgärder, vilket är hälften jämfört med de två föregående åren.

I år, 2024, är budgeten för anslagen i Klimatklivet den högsta någonsin, enligt Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivets industrienhet, ungefär 4,8 miljarder kronor som kan delas ut till projekt i hela Sverige.

Förra året var budgeten knappt 3 miljarder kronor, och av dessa delades cirka 2,4 miljarder ut till svenska projekt. Återstoden av 2023 års anslag gick tillbaka till stadskassan.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Ekolution bygger sin första egna fabrik för tillverkning av klimatsmart isoleringsmaterial till byggsektorn baserad på industrihampa. Fabriken ska stå klar i Staffanstorp vid årsskiftet. En av finansiärerna är en tidigare Skanskachef.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad