onsdag 20 november 2024

inloggad som

De utmanar Systemets vinmonopol

Efter en lång och uppmärksammad tvist med Systembolaget går Winefinder och Vinoteket samman och bildar ett nytt bolag. Detta sedan Högsta domstolen (HD) fastslagit att privata aktörer har rätt att sälja vin i Sverige. Nu spås tillväxten öka på marknaden. 

Winefinder grundades 2005 av Ole Nielsen som en vinklubb. När EG-domstolen rev upp förbudet mot alkoholimport till Sverige 2007 blev Winefinder först i Sverige med distansförsäljning till svenska privatkunder.

– Ägarbolaget startade i Helsingborg för många år sedan men flyttade senare till Stockholm. E-handelsverksamheten har alltid bedrivits i ett danskt bolag, säger Anders Signell, vd för Vinoteket sedan i höstas.

Systembolaget stämde Winefinder 2019. Fyra år senare har HD klargjort att Winefinder, och liknande aktörer, har rätt att marknadsföra och sälja vin i Sverige. 

Privatimport av vin till Sverige är alltså lagligt. Vinoteket har hejat på Winefinder i den rättsliga kampen mot Systembolaget. Nu klirrar de i glasen och går samman för att öka e-handeln med vin till Sverige från Danmark.

– Nu när den juridiska oklarheten är borta skapar förvärvet möjligheten för oss att tillsammans växa marknaden, säger Jonus Bartholdson, styrelseordförande för Vinoteket, i ett pressmeddelande.

Vinoteket, som har familjen Bartholdson som huvudägare, startade 2012 men har växt om Winefinder. Enligt nyhetssajten Breakits beräkningar omsatte Vinoteket runt 480 miljoner kronor 2023 medan Winefinder omsatte cirka 70 Mkr. 

– Vi vill inte gå ut med våra omsättningssiffror i detalj men tillsammans utgör vi majoriteten av försäljningen som inte går via monopolet, säger Anders Signell till Rapidus.

Winefinder har en vinorienterad målgrupp och har profilerat sig mot de som söker produkter i premiumsegmentet medan Vinoteket har en bredare målgrupp. Båda varumärkena ska leva vidare.

– På senare år har även Winefinder breddat sortimentet men fokus mot de mer vinintresserade premiumkunderna kvarstår, säger Anders Signell, som ser möjligheter att växa:

– Vi uppskattar att B2C-försäljningen som inte går via monopolet uppgår till drygt 2 procent. Det är troligen Sveriges mest underindexerade onlinekategori.

2015 gick Alex Tengvall, tidigare vd och huvudägare för matföretaget Risenta, in i Winefinder tillsammans med fyra andra. 2018 blev Enjoy Wine & Spirits, systerbolag till Di Luca & Di Luca, delägare.

– Winefinders ägare skiftar sina aktier till ägande i det nya ägarbolaget Vintjänsten. Alla ägare som har varit med de senaste åren är kvar i den nya konstellationen, säger Anders Signell.

Sölve Dahlgren

Winefinder och Vinoteket går samman och bildar ett helt nytt bolag. Detta efter en lång och uppmärksammad tvist med Systembolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Medea i konkurs

    Upp som en sol och ned som en pannkaka. Medea, vars grundare utnämndes till 34:or av Rapidus 2021, är försatt i konkurs. Bolaget fick sitt uppsving i samband med covid-pandemin, sedan tog det stopp.

  • Vill bli navet för mattor i Europa

    Rugvista är det börsnoterade bolaget i Malmö som har ambitionen att bli ledande försäljare av mattor i Europa. Men just nu håller konsumenterna i plånboken. Det framgår av bolagets rapport för det andra kvartalet.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

  • Skånsk återvinningspionjär bantar sig i form

    Staffanstorpsbaserade Godsinlösen genomför det tredje besparingsprogrammet på drygt ett år. Personalstyrkan ska nu minskas med 17 medarbetare. Åtgärderna ser ut att ha effekt. Det framgår av företagets färska kvartalsrapport.

  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Rabattbolag från Lund redo för lansering

    Lundabolaget Dealguru har säkrat 10 miljoner kronor för att utveckla sin rabattsajt och bygga en app. Flera riskkapitalister har investerat.

  • Boozt skruvar upp helårsprognosen

    Boozt skriver upp prognoserna för omsättningstillväxt och justerat rörelseresultat för helåret 2023. Här ser du varför.