Efter en lång och uppmärksammad tvist med Systembolaget går Winefinder och Vinoteket samman och bildar ett nytt bolag. Detta sedan Högsta domstolen (HD) fastslagit att privata aktörer har rätt att sälja vin i Sverige. Nu spås tillväxten öka på marknaden.
Winefinder grundades 2005 av Ole Nielsen som en vinklubb. När EG-domstolen rev upp förbudet mot alkoholimport till Sverige 2007 blev Winefinder först i Sverige med distansförsäljning till svenska privatkunder.
– Ägarbolaget startade i Helsingborg för många år sedan men flyttade senare till Stockholm. E-handelsverksamheten har alltid bedrivits i ett danskt bolag, säger Anders Signell, vd för Vinoteket sedan i höstas.
Systembolaget stämde Winefinder 2019. Fyra år senare har HD klargjort att Winefinder, och liknande aktörer, har rätt att marknadsföra och sälja vin i Sverige.
Privatimport av vin till Sverige är alltså lagligt. Vinoteket har hejat på Winefinder i den rättsliga kampen mot Systembolaget. Nu klirrar de i glasen och går samman för att öka e-handeln med vin till Sverige från Danmark.
– Nu när den juridiska oklarheten är borta skapar förvärvet möjligheten för oss att tillsammans växa marknaden, säger Jonus Bartholdson, styrelseordförande för Vinoteket, i ett pressmeddelande.
Vinoteket, som har familjen Bartholdson som huvudägare, startade 2012 men har växt om Winefinder. Enligt nyhetssajten Breakits beräkningar omsatte Vinoteket runt 480 miljoner kronor 2023 medan Winefinder omsatte cirka 70 Mkr.
– Vi vill inte gå ut med våra omsättningssiffror i detalj men tillsammans utgör vi majoriteten av försäljningen som inte går via monopolet, säger Anders Signell till Rapidus.
Winefinder har en vinorienterad målgrupp och har profilerat sig mot de som söker produkter i premiumsegmentet medan Vinoteket har en bredare målgrupp. Båda varumärkena ska leva vidare.
– På senare år har även Winefinder breddat sortimentet men fokus mot de mer vinintresserade premiumkunderna kvarstår, säger Anders Signell, som ser möjligheter att växa:
– Vi uppskattar att B2C-försäljningen som inte går via monopolet uppgår till drygt 2 procent. Det är troligen Sveriges mest underindexerade onlinekategori.
2015 gick Alex Tengvall, tidigare vd och huvudägare för matföretaget Risenta, in i Winefinder tillsammans med fyra andra. 2018 blev Enjoy Wine & Spirits, systerbolag till Di Luca & Di Luca, delägare.
– Winefinders ägare skiftar sina aktier till ägande i det nya ägarbolaget Vintjänsten. Alla ägare som har varit med de senaste åren är kvar i den nya konstellationen, säger Anders Signell.
Sölve Dahlgren