fredag 12 april 2024

inloggad som

Amniotics köps upp

Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

Även om affären innebär att Amniotics räddas är det ett bittert slut för bolaget och dess ägare.

– Det känns bra att finna en lösning eftersom det under en tid varit väldigt besvärligt att resa kapital. Samtidigt är det känslosamt. Jag har investerat en hel del i bolaget och det har ju inte blivit den utväxling jag hoppats på som aktieägare, säger Amniotics vd Marcus Larsson som också är en av bolagets huvudägare med drygt 10 procent av aktierna.

Amniotics forskar på läkemedel baserade på stamceller från fostervatten. I pipeline finns en rad tillämpningar för lung-, lever- och hudsjukdomar.

Rapidus skrev redan i augusti i fjol att bolaget var mycket pressat likviditetsmässigt. Sedan det nu på våren stått klart att ett utestående teckningsoptionsprogram inte skulle ge några pengar var goda råd dyra.

Bolaget har också en egen tillverkningsanläggning i Lund som är licensierad av Läkemedelsverket. Här bedrivs kontraktstillverkning av läkemedel för andra företags räkning.

Det är denna anläggning som är hårdvaran i affären. Ett av Magle Chemosweds affärsområden är nämligen kontraktstillverkning.

Enligt Magle kommer Amniotics forskning att kunna fortsätta. Den har dock kostat omkring 25 Mkr per år och intäkterna från kontraktstillverkningen har inte varit i närheten av att kompensera det. Frågan blir då hur länge Magle kommer att fortsätta finansiera Amniotics forskning.

– Vi har haft ögonen på Amniotics under en tid och ser stora synergier. Vi ser Amniotics som ett spännande bolag i sin helhet och avser att förvärvet inte ska medföra några stora förändringar i verksamheten, säger Fredrik Andersson, operativ chef på Magle Chemoswed.

Amniotics har bett aktieägarna om totalt 115 Mkr sedan bolaget noterades på First North i juli 2021. De två största ägarna, vd Marcus Larsson och Lars Stigsson via bolaget LSCS Invest, har investerat stora summor i de olika kapitalrundorna. Det är pengar som nu gått upp i rök. Bägge har dock accepterat Magles bud.

– Jag är i alla fall glad att Magle avser att fortsätta vår stamcellsforkning som jag tror har stora förutsättningar att leda fram till livsviktiga läkemedel, säger Marcus Larsson.

Magle Chemosweds huvudägare är Hans Henrik Lidgard med 74 procent av aktierna. Även Magle är noterat på Nasdaq First North och har ett börsvärde på 311 Mkr. Huvudkontoret finns i Malmö.

Affären är villkorad av att Magles bud erhåller accept från minst 90 procent av Amniotics aktieägare senast den 29 april.

Frågan om Amniotics ska fortsätta som eget bolag eller lösas up i Magle är inte bestämd, enligt Fredrik Andersson.

Gunnar Wrede

Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.