onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

60 Mkr för att minska vårdens klimatavtryck

|  
|  

Ett nytt EU-samarbete som ska minska sjukvårdens miljöpåverkan finansieras med 60 miljoner kronor. En del av det når Malmö, där samarbetet invigs nästa vecka. 

Malmöorganisationen Nordic Center for Sustainable Healthcare, NCSH, deltar i det nya EU-projektet Kit New Care. Malmöbolaget Sjöbergska Huset står för projektets IT-lösningar och ska bidra med att utveckla en projektportal och digitala vårdlösningar.

NCSH får cirka 3,5 miljoner av totalt 60 miljoner kronor från EU:s Horizon-program. Startskottet för projektet – med sina 19 partner i form av europeiska universitet, företag och stiftelser – sker nästa vecka i Malmö.

Kit New Care är avgränsat till njursjukvårdens värdekedja, men lösningar som kommer fram i det fyra år långa projektet är tänkta att kunna appliceras på alla vårdkategorier.

–  Vår del blir att arbeta med innovationer, ett område där vi i Sverige redan är världsbäst. Vi ska stå för att identifiera tekniker som redan används inom njursjukvård på olika ställen, identifiera smarta tekniker i andra branscher och, där lösningar inte finns i dag, utveckla nya innovationer. Allt ska sedan kunna implementeras i europeiska kliniker. Vi har flera skånska bolag med bra innovationer som i förlängningen kan delta, säger Daniel Eriksson, vd för NCSH.

Med de höga krav som ställs inom sjukvården är det svårt att föra in nya tekniker. Samtidigt står vården för 5-11 procent av de globala koldioxidutsläppen. Som exempel på områden med förbättringspotential nämner Daniel Eriksson minskad andel av engångsmaterial och förbättrad energihushållning i byggnader.

Elisabet Ottosson

Ett nytt EU-samarbete som ska minska sjukvårdens miljöpåverkan finansieras med 60 miljoner kronor. En del av det når Malmö, där samarbetet invigs nästa vecka. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.